Nyheter

Intressant föredrag av före detta Vaggerydsbo

Nyheter Varje onsdagseftermiddag är det så kallad dagledigträff i någon av våra kyrkor. Den 6 mars var det Betelförsamlingens tur att anordna samlingen. Till den hade man kallat Sten Filipsson från Lidköping för att berätta om sin tid som missionsläkare.

Seniorkören sjunger under ledning av Inge Blomquist  [1/6]

Publiken börjar samlas  [2/6]

Jakob Fhager Bjarkhed hälsade alla välkomna  [3/6]

Sten Filipsson berättar och visar bilder  [4/6]

Sten Filipsson berättar  [5/6]

Från vänster; Sten Filipssons hans fru Lotta hans syster Sylvia och hennes man Nils-Bertil Andersson  [6/6]

Över 100 personer hade kommit för att ta del av hans berättelse, bland dem flera gamla skolkamrater. Det blev ett mycket intressant föredrag att lyssna till.

Sten Filipsson, som är son till Märta och Filip Johansson, ”Filip på Lassabygget”, började med att berätta om sin uppväxt i ”Boglösahuset” intill Östra Skolan. Redan i förskoleåldern planerade Sten att han skulle bli läkare. Han längtade efter att få börja skolan och fick Edit Carlsson som sin första lärarinna. Läshungern stillade han genom att låna böcker i ett bokskåp i Betel där han bland annat kunde läsa om missionärers insatser på olika håll i världen. Då väcktes också en lust att själv någon gång få hjälpa till på samma sätt. Sten berättade med värme om de ledare han fått ha under sina år i Betels UV- och juniorverksamhet. Han nämnde namn som Maj-Lis, Allen och Sten Abrahamsson, Evy Ekvall och Nilseric Johansson.

Efter att föräldrarna 1942-43 byggt hus på Ringvägen 16 blev det Västra Skolan för Stens del, med Anton Lindbergh som sträng lärare. Denne var besviken på Sten för att han inte började realskolan men Sten ville inte belasta föräldrarna med den kostnad som en fortsatt skolgång innebar. I stället fick han i 13-årsåldern arbete på Natzéns verkstad på Ringvägen och senare på Munksjö. Samtidigt läste han på Hermods och lyckades ta realexamen samtidigt som sina jämnåriga kamrater på realskolan i Vaggeryd, trots heltidsarbete samtidigt med studierna. I två år reste Sten till gymnasiet i Nässjö klockan 6 på morgonen, det tredje året bodde han inackorderad i Nässjö. När en syokonsulent besökte skolan och frågade om yrkesval svarade Sten att han skulle bli läkare och fick ett hånskratt till svar. Det fick Sten att knyta näven i byxfickan, som man säger. Följden blev att han efter studentexamen blev direktantagen på läkarutbildningen i Göteborg, tack vare bra betyg.

Sten blev allmänkirurg och har i flera år arbetat på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och sedan på Skaraborgs sjukhus i Lidköping. På 1990-talet dök chansen upp att få förverkliga barndomsdrömmen att få jobba som missionsläkare. I några perioder arbetade han och hustrun Lotta, som är sjuksköterska, i Tanzania. Sten fångade lyssnarna genom att konkret, utan att utelämna läskiga detaljer, visa bilder och berätta om fall där han fått göra livsavgörande insatser. Han fick till exempel behandla bett efter krokodiler, flodhästar och ormar.

Nämnas kan att Sten Filipsson i omkring 40 år varit lagläkare för Villas bandylag i Lidköping. Han och undertecknad håller tummarna för att Villa äntligen ska lägga beslag på SM-guldet i bandy. På onsdagskvällen spelas första semifinalen av fem mot Edsbyn. Sten var lagläkare för U23-landslaget i bandy när de tog VM-guld långt borta vid Uralbergen och han har även varit läkare för damlandslaget.

Sten Filipssons föredrag var i kyrksalen, där Betelförsamlingens pastor Jakob Fhager Bjärkhed hälsade välkommen. Seniorkören sjöng flera sånger under ledning av Inge Blomquist. Eftermiddagen avlutades sedan med kaffeservering i serveringslokalen, där även priser på lotteriet delades ut. Nöjda åhörare strömmade ut ur kyrkan och tog sikte på nästa onsdagssamling, som är i Equmeniakyrkan.

Lars-Evert Eskilsson

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *