Nyheter

Investeringsbudgeten föredrogs

Nyheter Jörgen Hansson, ekonomichef, redogjorde för investeringsbudget 2021 med plan för 2022 och 2023.

Pengar, pengar och pengar

Sen timma i kommunfullmäktige och vid klockan 22.00 är investeringsbudgeten på agendan.

Jörgen Hansson redogjorde enligt nedan:

– Jag ska korta ner mitt anförande lite och landa i några saker. Jag fick i uppdrag att säga något kring investeringsbudgeten. Det är det arbetet man politiskt kan komma så långt som möjligt oavsett partifärg. Ett beslut som ligger på dagordnings är att i och med den här investeringsplanen också föreslår fullmäktige att upphäva investeringsstoppet som man beslutade om i höstas. När man fått en investeringsbudget och gör en investering med ett anbudsförfarande, fått in ett anbud om en skola. För att inte tappa tid och tempo tar man regelsystemet innan riktlinjer till investeringsprocessen. Det här mjukar upp förutsättningar. Det handlar om att man har en liten delegation om beloppen inte avviker för mycket. Ett par saker kring processen och där är inte vaggeryds kommun ensamma. Man förflyttar sin driftbudget till hösten för att få lite mer säker mark under fötterna. Det har varit en diskussion politiskt och det har kommit fram delar ur det här. 28 september vill man göra en budgetändring för att komma rättare in i ledet. Det är stora avvikelse och kan vi avvakta så kommer vi bättre i proportionerna. Som det ser ut just nu så finns det inget att dela ut. Den 26 oktober är tanken att man ska ta driftbudgeten och skattesatsen. 30 november är det planerat att ta taxorna. Hösten är späckad kan man säga. Man har alltså nu planerat in 314 miljoner, viktigt att budgeten hålls. Man gör ett antal tilläggsbudgetar som har avikit kraftigt. Det har varit en del sådana förändringar som ligger här. Affärsdrivande har en avskrivning på 6 miljoner och det är ungefär vad man långsiktigt kan göra. Om man ligger på det här länge så är det taxehöjning som gäller. Vi har en ganska hög siffra och vi är offensiva även här.

– Totalt ligger det en planering på en halv miljard. Vi ligger i topp per antal invånare i länet. Västra stand ligger kvar i exploateringen, vi har Götarps Hage och Sörgårdsområdet i Skillingaryd. Politiken har också lyft in elektrifieringen av Båramos terminal och i det projektet ligger det i att få stadsbidrag. Sedan har vi kombiterminalen norrut om Vaggeryd där kommunen valt att förlänga. När vi tittar på de större projektet är mejeriet i sin slutfas. Modernt och välutrustat. Det är ett projekt som kostar 170 miljoner kronor. Sedan har vi statsbidrag som fastighetsenheten har sökt, 10 miljoner kronor, som vi hoppas kommer in. Slättens förskola får en rejäl genomgång med tillagningskök och nya personalutrymmen. Stjärnfabriken i Skillingaryd som man gjorde om till daglig verksamhet vill ha 500 000 ytterligare för att göra iordning baksidan. Överföringsledningen kostar 30 miljoner kronor. Sörgårdsskolan ska gå över 2 år och 20 miljoner år ett och 28 miljoner år två. Där inrymmer en del runtomkring, all-inclusive, kan man säga. Avloppsreningsverket i Skillingaryd där bland annat tuffare lagkrav trycker på. Här finns många skäl som kommer att diskuteras här i kväll. Idrottsplatserna har fått en extra peng. Det finns analyser på många år framåt hur låneskulden ser ut och kassaflödet förändras. Vi håller på med mycket analyser i budgetberedningen. Jag vill bara visa att vi försöker mäta av mot fullmäktiges mål.

– Vi har gjort en extra satsning att boka in ett extra möte där EMP och V är inbjudna där man får intervjua alla nämnder, en extra satsning för att fråga de olika nämnderna, berättar Jörgen Hansson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *