Nyheter

Iskallt på skolan – föräldrar har tvingats hämta hem sina barn

Nyheter Under hela vintern har det kommit rapporter från Hoks skola att värmesystemet inte fungerar som det ska. Kommunen tittar på en lösning och till nästa år är tanken att ett nytt värmesystem ska tas i bruk.

Kommunens fastighetschef Claes Karlsson. Foto: Sara Mejving och Per Bunnstad

En rad synpunkter har kommit in till Vaggeryds kommun gällande det bristfälliga värmesystemet. Bland annat häromdagen när en vårdnadshavare skriver in till kommunen:
”Det är inte acceptabelt att våra barn ska behöva vistas i lokaler som inte håller de mått som ni som kommun ska tillhandahålla för er verksamhet”.

Trasig pelletspanna

En annan skriver att värmesystemet har krånglat i flera år och frågar sig varför kommunen aldrig gör något åt saken.
”Att vi som föräldrar har tvingats hämta hem våra barn eller köra dem till en tillfällig förskola med kort varsel är absolut inte okej. Detta för att kommunen inte kan lösa värmen i våra barns lokaler och detta har pågått under många år”.

Kommunens fastighetschef Claes Karlsson berättar att pelletspannan som ska förse skolan och förskolan med värme slutade att fungera tidigare i somras och inte gick att reparera. I stället gick man över till olja, men cisternen kräver kontinuerlig påfyllning och det är där det har brustit.
– Hur ofta man behöver fylla på är svårt att förutspå och vi bad därför vår driftentreprenör hålla extra koll på oljenivån och beställa löpande. Man har missbedömt detta eller inte haft den bevakning på detta som vi har beställt, berättar Claes Karlsson.
– Vi har helt enkelt fått driftstopp för att oljan tagit slut.

”Inte acceptabelt”

Han sticker inte under stol med att det är kommunen som är ytterst ansvarig för att det hela ska fungera på Hoks skola och man ska ha påtalat detta för driftleverantören.
– Vi måste få till en hantering som funkar. Det är inte acceptabelt att ha det på detta sättet, säger han.

Vad gör ni mer för att lösa problemet?
– Anläggningen hade behövt en uppdatering för flera år sedan men det har inte gjorts, istället har det lappats och lagats. För några år sedan togs ett förslag fram för en helt ny bergvärmepumpanläggning men det fick vi inte gå vidare med då.

Dock har man nu ”dammat av” det förslag som Claes Karlsson berättar om ovan och man håller just nu på med att ta in nya anbud.
– Vi kommer att avsätta medel från årets underhållsbudget till detta. Dessa arbeten kan av förklarliga skäl göras först under sommarhalvåret och de ska vara klara till nästa värmesäsong.

Taggar

Dela


Läs mer

Uppvärmingen i Hoks skola: Utebliven redovisning medför vite

10 reaktioner på Iskallt på skolan – föräldrar har tvingats hämta hem sina barn

Helt bedrövligt. Pannan gick sönder i somras. Man blir mäktigt förvånad hur svårt det ska vara att snabbt få driv till hållbara lösningar.

Att detta bara har fått hända så många gånger visar ju bara på vad Vaggeryds kommun prioriterar! Inte är det lilla Hok iallafall.

Tycker att föräldrar som har behövt hämta sina barn och vabba på grund av det och likaså att barnen inte klarar att gå på en annan förskola under tiden så föräldrar har fått vara hemma ska absolut få ersättning från kommunen!

De prioriterar ju inte barnen heller. Finns det ingen ansvarig som har råg i ryggen att träda fram och förklara varför det ser ut så här?

Hur tänker kommunen kring detta? Rätt till ersättning (till exempel vab) från Försäkringskassan finns inte när skolan stänger av olika skäl, det är kommunens ansvar att se till att det finns barnomsorg! Går kommunen ut med ersättning till de föräldrar som tvingats avstå arbete för att ta hem barnen?

Vilka billiga förklaringar. Konstigt att det inte finns liknande problem på Skillingehus. Går det inte att sätta upp baracker. Där bör ju finnas goda mängdrabatter.Att de inte ens har förstånd att avgå. Det går mycket bra att beställa periodisk påfyllning av olja. De här barnen får nog goda intryck av makthavare.

Finns redan vaktmästare som inte kan sköta sitt jobb. Hur svårt ska det vara! Redan i fredags eftermiddag blev det kallt. Detta visste då vaktmästaren som säger till personalen att de måste vänta tills på måndag morgon för då kommer oljan. Förstår att man vill ta helg men har man jour då får man lösa det på helgen!

Svenarums skola har också haft problem med värme och varmvatten.
Från slutet på förra veckan till igår, hade vi kalla lokaler, men idag fungerade allt igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *