Nyheter

IVO avslutar ärendet om Helmut Lanners förstörda tänder

Nyheter Vi har i en serie artiklar rapporterat om 86-årige Helmut Lanner som under sin vistelse på Furugården i Vaggeryd fick sin tandhälsa radikalt försämrad. Kommunen Lex Sarah-anmälde sig själva - men nu avslutar IVO ärendet.

Foto: Per Bunnstad

På tre år gick Helmut Lanner från att ha god tandhälsa till en mycket dålig. Detta under tiden han bodde på Furugården i Vaggeryd. Kommunen kom i en egen utredning fram till att rutinerna kring tandvården brustit i aktuellt fall och man Lex Sarah-anmälde sig själva. Ni kan läsa mer om kommunens egen utredning här.

Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som hanterar Lex Sarah-anmälningar och nu avslutar de ärendet utan åtgärd. De menar att kommunen har vidtagit åtgärder för att detta inte ska inträffa igen. Man preciserar det i tre punkter:

  • Vidtagit åtgärder för att avhjälpa eller undanröja missförhållandet
  • Identifierat bakomliggande orsaker till det inträffade
  • Vidtagit och planerat att vidta åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen

Skillingaryd.nu har sökt den ansvarige handläggaren på IVO, men denne är på semester.

Taggar

Dela


6 reaktioner på IVO avslutar ärendet om Helmut Lanners förstörda tänder

Hur väl kommunen vidtagit åtgärder för att liknande inte ska återupprepas återstår att se. Ett tips för ökad följsamhet av rutiner är att systematiskt arbeta för att minska personalomsättningen. Kommunen har kompetent och engagerad personal – ta vara på den resursen!

Glädjande nyheter! Utredningen visar på att vår kommun gör precis det som ska göras. Jag är stolt medarbetare inom vår äldreomsorg och jag är stolt över att ha en bra ledning och bra chefer och inte minst fantastiska kollegor!

Märkligt hur ofta ansvarig person är på semester eller dylikt när något besvärande inträffar. Åter i tjänst så fort det här har blåst över?

Säger inte att det nödvändigtvis är mörkande, men en rakryggad beslutsfattare ser lämpligen till att vara nåbar efter sådant här. Personen ifråga måste mycket väl ha insett att frågor skulle komma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *