Nyheter

Ja till extra miljoner

Nyheter Ett nästintill enhälligt kommunfullmäktige beslöt igår att lägga till ytterligare 13,5 miljoner för att bygga vattenverket i Vaggeryd.

Kommunens vatten och avloppschef Jonathan Rosenqvist fanns på plats vid gårdagens kommunfullmäktige för att ge våra politiker information om att vattenverket behövs byggas och att extra miljoner måste kompletteras till kommande upphandling.

– Vi började utredningen för två år sedan. Förstudien, som kostade 750 000 kronor utredde lokalisering, layout, förutsättningar och befintlig anläggning samt tidsstudie. Vi satte då budgeten till 35 miljoner kronor. Anbuden gick ut och vi fick ett anbud på bygget, fyra anbud på maskinutrustningen och två på elentreprenaden och allt det här skedde kring midsommartid, förklarar Jonathan.

– Orsakerna till kostnadsökningen är bland annat en missvisande kalkyl, het byggmarknad, urvalsupphandling på grund av säkerhet och sekretess, ovanlig byggkonstruktion och tillkommande eget arbete som inte fanns med i konsultens arbete. Vi ville ha en heltäckande kalkyl, men det fick vi inte, säger Jonathan.

Jonathan menar också att trots ökad kalkyl bedöms inte att den totala kostnaden är orimlig under rådande omständigheter. Han påtalar även för kvällens ledamöter att om inte beslut tas ikväll måste ny upphandling göras.

– Hur akut är byggandet, kan vi avvakta till när det inte är ”het byggmarknad”, undrar Mats Oskarsson (M).

– Kan vi inte använda ett stort manganfilter? Jag tycker det är fel att bygga i högkonjunktur, kontrar Pelle Philip (C).

– Rent tekniskt finns det inga så stora manganfilter, som vi kan använda. Vi spolar ledningsnätet varannat år. Senaste var kostnaden 350 000 kr och då gjorde vi enbart tredjedel av samhället, säger Jonathan.

Lennart Karlsson (V) var uppe i talarstolen och tyckte att den dokumentationen vi har på vårt dricksvatten är bra och han hoppas att fullmäktige tar ett vettigt beslut idag och ett beslut om att bygga vattenverket.

– Resonemangen i kommunstyrelsen är att vi måste ta lärdom av detta fall. Det här är en så stor avvikelse, men kalkylerna måste stämma bättre, både internt i tekniska nämnden men även externt mot konsulter. Vi måste undvika framtida liknande bekymmer, menar Gert Jonsson (M).

– Hur mycket dyrare blir bygget med den arkitekturen som vi tänkt, undrar Jan-Olof Svedberg (SD).

– Det handlar inte om så stora pengar. Vi hamnade på 3,5 miljoner lägre om vi placerar vattenverket någon annanstans i kommunen, svarar VA-chefen Jonathan.

Och beslutet blev att fullmäktigeledamöterna yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag att lägga till ytterligare 13,5 miljoner för vattenverket i Vaggeryd. Kostnaden för vattenverket är nu uppe på nästan 50 miljoner kronor.

Pelle Philip (C) reserverade sig mot beslutet.

Arkivfoto

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *