Nyheter

Ja till hemsjukvårdsavgift

Nyheter Vid kommunfullmäktiges sammanträde under måndagskvällen gick taxor och avgifter igenom. Det blev en lång debatt och hemsjukvårdsavgiften berörde många.

Arkivfoto

Kommunalrådet Gert Jonsson (M) var först upp i talarstolen för att diskutera avgifterna inför fullmäktigeledamöterna.

– Taxor beslutas av fullmäktige och avgifter av respektive nämnd. Hemsjukvård ska inte vara gratis och nu ligger förslag på 250 kronor per gång och ett tak på 1 100 kronor per år, säger Gert Jonsson (M).

Kenth Williamsson (S) menar att när det gäller taxor och avgifter är det viktigt att det hamnar på rätt nivå. man ska inte betala för framtida generationer utan det ska vara rimliga höjningar.

– De här avgifterna påverka kommunens attraktion. Vi har reserverat oss mot förslaget om nya avgifter. Vi har gjort en skatteväxling på detta och landstinget har inte haft någon avgift på hemsjukvård. Nu får invånarna både ett regionalt högkostnadsskydd och ett kommunalt högkostnadsskydd. Vi yrkar avslag, menar Kenth Williamsson (S).

Socialnämndens ordförande Ann-Katrin Löfstedt (M) flikar in att de har fått ett uppdrag av kommunfullmäktige att få budgeten i balans. Kommunens avgifter ska inte överstiga länets snittavgifter. Hon pekar på att från avgiften får man såromläggning, inkontinensskydd, besök i hemmet dygnet runt, trygghet och ökad livskvalité till en kostnad av max 1 100 kronor om året.

– Märkligt att det fortfarande inte har skett någon utvärdering av hemsjukvårdsavgiften. Tidigare har vi fått med oss några borgerliga kollegor, säger Kenth Williamsson (S).

Vi kan nog köpa förslaget då det är 1 100 kronor innan högkostnadsskyddet går in, inflikar Jan-Olof Svedberg (SD) i talarstolen.

– Man ska inte efterfråga någonting bara för att det är gratis, påpekar Gert Jonsson (M).

– Jag var den som krävde utvärdering efter tre år. Någon sådan utredning har inte gjorts för att landstinget inte vill göra någon utredning. Kommunpolitiken ska väl inte säga upp ett avtal för att två parter inte kan komma överens. Sedan blandar man ihop avtalet med gratis. När vi tog över hemsjukvården tog vi inte ut någon avgift, då var den gratis. Men däremot finns det något som heter tröskelprincipen. Att den som kan ta sig till vårdcentralen ska göra det och har därmed inte rätt till vård i hemmet. Det som skett är så att det överflyttats patienter från vårdcentralen till hemmet. Det här är en utveckling som är mer i framtiden. Mer vård i hemmet. Det är konstigt att vi, innan har alla korten på bordet, bestämmer att höja eller tillsätta en avgift. Det här har inte med någon likställighetsprincip att göra, det har att göra med hur vi för en förhandling med de kraftiga förskjutningar inom sjukvården. Snacka inte om gratis, snacka om att få problem att mer och fler patienten ska ha vård i hemmet, påtalar Berry Lilja (S).

Votering avslutade debatten. (S) och (V) säger nej till hemsjukvårdsavgift och (M), (C), (KD), (L) med stöd av (SD) röstar för införandet av avgiften. Hemsjukvårdsavgiften börjar gälla från och med nästa år.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Ja till hemsjukvårdsavgift

Det innebär att Svårast sjuka skattebetalare i Vaggeryds kommun har ett högkostnadsskydd på 2.200 kr per år. Femklövern vill således att man skall flytta till Värnamo eller Jönköping där hemsjukvården är avgiftsfri då den även där betalas vi skatten.

Den betalas via skattsedeln här också, eftersom det har gjorts en skatteväxling. Grejen är att Femklövern vill ta betalt en gång till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *