Nyheter

Jakob var en av hjältarna vid Hjortsjöbadet

Nyheter Jakob Wall fick i gång andningen med hjälp av hjärt- och lungräddning tillsammans med två andra personer.

Vid drunkningsolyckan som skedde i Vaggeryd förra veckan räddades en pojke ur vattnet av ett gäng modiga killar. Innan räddningstjänsten kom till platsen hjälptes flera vuxna åt och räddade pojkens liv.

Jakob berättar om vad som hände:

– Vi satt där lite spontant i tisdags kväll med familjen och käkade kvällsmat. Vi var nog där ungefär tjugo minuter innan detta hände. Jag satt med ryggen mot vattnet när min fru Julia skriker till att de har dragit upp någon ur vattnet. Då är jag snabbt på benen och ser att det står en samling folk nere vid vattnet.

– Jag springer då ner och ser att pojken ligger på backen och ingen har påbörjat någon form av livräddning. Jag konstaterar då att han varken har puls eller andning och börjar med kompressioner direkt. Under tiden är det två personer till som aktivt hjälper till med inblåsningar och håller huvudet för fria luftvägar. Vi tre håller på och efter en stund märker vi att han har fått tillbaka pulsen. Efter ytterligare en stund drar han ett spontant andetag själv. Jag fortsätter göra kompressioner och snart kommer räddningstjänsten med syrgas. Jag är ju en förre detta deltidsbrandman och har jobbat med det i sju år så detta kom nog ganska instinktivt.

Tror du att hjärt- och lungräddning är en kunskap som folk i allmänhet har?

– Ja, det tror jag. Det är nog betydligt fler som kan mer än de egentligen tror. Det är nog viktigt att belysa att det ska väldigt mycket till att man gör mer skada än nytta. Gör du ingenting gör du nog mer fel. I 99 procent av fallen gör du nytta bara du gör någonting. Gör du bara kompressioner, även om de inte är helt korrekta, så håller du ju ändå i gång hjärtat och får runt det syret som finns i kroppen.

– Även om vi har räddningstjänsten nära här i Vaggeryd så är ju de sekunderna och minuterna innan de hinner komma ganska avgörande. Hade vi inte gjort det vi gjorde den här kvällen så kanske det hade slutat annorlunda.

Jakob Wall

Taggar

Dela


7 reaktioner på Jakob var en av hjältarna vid Hjortsjöbadet

Du/Ni är hjältar! ❤ Jag var på plats och har mått så dåligt sedan dess, tills jag idag fick höra att pojken mår bra ❤ Tack för att ni räddade en liten pojkes liv! 👏❤ Tack fina människor! 🙏❤

Bra jobbat! Äras den som äras bör. Tryggt att veta att det finns människor som ingriper, innan räddningspersonal är på plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *