Nyheter

Janette debatterar nattpatrullen

Nyheter Janette Andersson som  ingår nattpersonalen i Vaggeryds kommun debatterar frågan kring nattpatrullen.

Text från kommunens handlingar är fetmarkerad.

Kommunen: Så här kommer kommunala insatser att fungera på natten. Färre personer som behöver hjälp på natten, och en anpassning av budgeten till de behov som finns, är anledningarna till en ny nattorganisation. Förändringarna är planerade att träda i kraft våren 2019.

Kommunen: Antalet personer som behöver vård på natten har minskat, samtidigt som verksamheten behöver anpassas till det utrymme som finns i budgeten. I praktiken innebär den nya nattorganisationen ingen förändring för den som har hjälp i hemmet, men det blir en verksamhetsförändring för kommunens medarbetare.

Janette: Antalet personer hade inte minskat när vi fick till oss att det skulle sparas en person på natten i patrullen. Detta är snarare en anpassning de senare har gjort för att passa den nya kostymen nattorganisationen får med endast tre personal i hela kommunen! Här kan man vända på meningarna så det i stället blir – verksamheten har minskats därför behöver antalet personer som behöver vård anpassas.

Kommunen: Vi har samma ansvar mot den som behöver vår omsorg. Det handlar fortfarande om att nattorganisationen genomför förutbestämda besök enligt de genomförandeplaner som finns, säger socialchef Lotta Damberg. Det kan handla om att till exempel ge tillsyn eller mediciner under natten samt åka på trygghetslarm.

Kommunen: I kommunen finns cirka 300 trygghetslarm. När en person trycker på larmklockan ringer larmet automatiskt upp trygghetscentralen och personen kan tala med larmmottagningen. Om personal från nattorganisationen kallas ut till den som har ringt, är kommunens medarbetare på plats inom 45 minuter. Larmet ska användas vid hjälpbehov av brådskande karaktär i hemmet. Vid behov av akut medicinsk hjälp är det nödnumret 112 som ska användas. Det är i snitt 6 larm per natt i Vaggeryds kommun.

Janette: Det stämmer att det i dagsläget är en inställelsetid på 45 minuter men kollar man på ”Vilken väg” och lägger in till exempel Bondstorp och Järnboda så tar det 37 minuter att köra den sträckan på 47,2 km. Och det är under bra förhållande, fint väder och så. Lägg sedan till tiden det tar från att personen larmat till att larmtjänst ringt upp oss samt att vi ska göra färdigt innan vi kan åka! Då blir det orimligt!! Eller hur? Hur många av våra brukare kan bedöma att de ska ringa ambulans själva vid behov av akut medicinsk hjälp? Här är det nog en självklarhet att har de larm så kommer de att larma på oss i första hand! Att tro något annat är rent patetiskt! Vad gäller antal larm så kan det bli mellan ett par stycken och upp till tio-tolv i Skillingaryd respektive i Vaggeryd.

Kommunen: Årlig bedömning av volym

I den nya nattorganisationen minskas personalstyrkan från 25 till 23 personer genom att en tjänst inte återbesätts och en medarbetare går i pension. Det innebär en person mindre nattetid. Varje natt, året om, kommer personal vara i tjänst för insatser, både i ordinärt boende som i vård- och omsorgsboende.

Janette: ” Konstigt när det finns övertalig personal inne på boendet Sörgården och detta fortfarande efter mer än ett halvår efter Gullvivans nedläggning, vore det inte bättre att spara här?

Kommunen: Förändringen syftar inte till att personal ska utföra fler insatser, utan varje år görs bedömning för att säkerställa att antal personal är kopplade till volymen av beviljade insatser.

Arbetet med budget 2020 har inletts. Inom några av socialtjänstens verksamhetsområden finns möjligheter till volym- och kvalitetsförändringar. Dessa kommer att lyftas fram som äskanden till socialnämnden.

– Vårt mål är att våra brukare ska ha en säker natt. Vi skulle aldrig genomföra en förändring av en verksamhet, om det skulle leda till sämre vård. 

Janette: Vilka vi? Ni uppe på toppen har inte en aning om vi här ner på botten som utför jobbet kommer att klara detta! Ni har inte varit ute och följt vårt arbete i dagsläget så hur kan ni bara påstå något sådant? Det blir inte heller en säker natt för brukarna efter som de kommer att få vänta betydligt mycket längre om två bilar ska vara över hela kommunen. Åter till exemplet med hjälp av Vilken väg. Lägg in Skillingaryd i stället och få en restid på 20 minuter och en sträcka på 21,7 km. Betydligt snabbare till hjälp.

Kommunen: Självklart behöver vi se över arbetssätt och samverkansrutiner, som vi alltid gör vid förändringar i vår verksamhet, säger socialchef Lotta Damberg.

Kommunen: Under året har information om den nya nattorganisationen getts till fackförbund och kommunens medarbetare. Risk- och konsekvensanalys har genomförts. En handlingsplan har tagits fram för att hantera de punkter som kom fram i analysen.

Janette: För det första har inte risk- och konsekvensanalysen genomförts på rätt sätt! Det har inte gjorts några MBL-förhandlingar som ska ske tidigt! (tydligen inplanerade nästa vecka) Om ni med handlingsplan menar att vi ska gå en dags utbildning i Hot och Våld, så är det inte mycket till handlingsplan!

Kommunen:
– Det kommer bli en förändring som genomförs med hänsyn till alla lagar och riktlinjer som vi har att förhålla oss till. Den nya nattorganisationen kommer att bedrivas med ett nära ledarskap, kompetensutveckling och satsningar på en god arbetsmiljö med ökad frisknärvaro, säger Ann-Katrin Löfstedt, socialnämndens ordförande.

Janette: Hur tänker ni nu? God arbetsmiljö! Att åka själv är inte god arbetsmiljö! Hade ni sänkt er några snäpp och verkligen velat ta till er vad vi känner, tänker och hur vi mår så hade ni aldrig genomfört detta så kallade förslag som vi fick tillslängt oss på vårt APT i slutet av Januari. Nu helt plötsligt vill ni att vi ska vara delaktiga och samarbeta, när allt är klart! Samt hur tänker ni nu med ökad frisknärvaro? Detta kommer tror jag bli tvärt om. På grund av ensamarbete ute kommer oron och ångesten att gå till jobbet öka vilket blir lika med ökad sjukskrivning!”

Janette: Så till mina personliga tankar utifrån min insyn och erfarenhet i frågan:

– Nej jag tror att det har gått prestige i denna fråga, ni känner att ni inte kan backa utan ska därför prompt genomföra denna besparing.

– Vi har skapat opinion i samhället, vi har fått kommuninnevånarna med oss. Det visas tydligt med de 1234 namnunderskrifter vi fick ihop på några få timmar.

– Alla politiker som har den minsta tveksamhet mot att besparingen ska genomföras för guds skull gå ihop och börja samarbeta. Jag tycker verkligen att det är hög tid att lägga politisk tillhörighet åt sidan, åtminstone i den här frågan. Se till att ta upp det på kommunfullmäktiges möte 25/2.

– Går detta ”förslag” i lås så kommer problemen så småningom ”som ett brev på posten”. Sämre arbetsvillkor och sämre arbetsmiljö skapar sjukdom och ökar sjukskrivningarna var så säkra på detta. Det kommer även att öka oron ute hos våra brukare genom att de inte vet hur fort vi kommer, hur länge de ska behöva vänta om de ska på toaletten eller har ramlat. Eller om vi kommer över huvud taget!

– Jag har jobbat i kommunen i mer än 35 år och detta är den sämst hanterade besparing/ förändring som gjorts. Jag vet att flera av oss tänker att de vill söka nytt jobb och jag är en av dem. Jag har redan påbörjat mitt sökande. Jag vill inte vara kvar i kommunens verksamhet om man ska hantera sin personal så illa. Att sedan hantera saken på så vis att man ändrar samt lägger till så att det passar verksamheten och dess neddragningar, är riktigt lågt. Att förvägra våra brukare ett eller fler tillsynsbesök så att de kan känna trygghet i sitt hem så de kan bo kvar längre, det är att förvägra dem rätten att känna sig värdig som människa. De har varit med om att bygga upp samhället, ska de då inte få en trygg ålderdom?

– Det är inte heller rätt att utsättas för ensamarbete bara för att det görs i andra kommuner. Vår säkerhet tänker man inte på alls i detta läget. Vi blev lovade i den förra förändringen att vi inte skulle behöva åka ensamma. Samt att vi för cirka ett år sedan vid ett möte frågade om det kommer dras ner på natten blev bedyrade att så inte var fallet. Det skulle i stället satsas på natten! Sätta ljus på oss nattarbetare! Det sägs att det skapats en handlingsplan men det har vi inte sett mycket av ännu. En dags utbildning är planerad i hur man hanterar hot och våldssituationer men det räcker inte långt!

– Man kan inte skydda sig med hur saker är och hur de hanteras på andra ställen i landet. I synnerhet inte om man vill vara en kommun i framkant och där alla har betydelse. Det skryts om hur bra Vaggeryds kommun är, men ska man då satsa på att göra det sämre?  Jag föreslår istället att åtminstone behålla det som är bra, som vi har idag!

– I dagsläget känner vi personal att vi har ingen betydelse. Vi kan inte stå upp för Vaggeryds kommun och lobba för presumtiva nya arbetstagare att komma och jobba hos oss. Att påstå att kommunen är en attraktiv arbetsgivare stämmer ju inte alls överens med verkligheten!

Janette Andersson, nattpersonal i Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


5 reaktioner på Janette debatterar nattpatrullen

Har med stort intresse läst, och följt detta ärende.
Som fritidspolitiker är det inte lätt att inhämta information för att kunna vara delaktig och ta bra beslut. I detta fall uppfattar jag att förvaltningen tagit beslut om förändringar inom den budget som politiken bestämt. Det har med andra ord inte varit en politisk fråga. Däremot när man pratar om försämrad kvalitet eller arbetsmiljö, blir det en politisk fråga för mig. Från politiken har man ett krav på effektivisering ingen besparing. Självklart måste man söka effektivisering för att få ut mer av varje skattekrona. Effektivisering skapar man inte genom att i första hand minska personal på vårdnivå, då blir det en besparing vilket inte finns några politiska beslut om. Viktigt att värna om dom mjuka och sköra delarna av vårt samhälle och göra det på ett hållbart sätt.

Följer detta ärende noga framåt.

De har varken moralisk kompass eller kompetens. Förvånansvärd tystnad från KD som åtminstone påstår att de har moralisk kompass.

Jättebra skrivet ! Obegripligt att våra politiker inte vill förstå hur viktiga ni är . De borde följa med er några nätter så finge de se vad ert arbete verkligen handlar om .

Detta måste väl ändå diskuteras på fullmäktige. Ska bli mycket intressant att se vad de partier, särskilt KD, som är ansvarig för beslutet har att säga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *