Nyheter

Januaristormen Gudrun i våra minnen

Nyheter För 15 år sedan utvecklade ett nybildat lågtryck nordväst om Irland det mest förödande väder när det gäller el- och teleavbrott, inställd tågtrafik och trädfällning under modern tid i södra Sverige. Vi kommer under dagen att berätta om några minnen från stormen..

Arkivfoto

Vi hittar följande information på SMHI;s hemsida;

Den explosionsartade fördjupningen av lågtrycket som bildades berodde främst på att kall luft hade strömmat ner från Grönlandsområdet och stött på mycket mild och fuktig luft nordväst om Brittiska öarna. I gränszonen var förutsättningarna för en häftig lågtrycksbildning ideala och på hög höjd fans också en skarp frontzon, en västlig jetström, som bidrog till ett utflöde av luft på hög höjd och därmed ett påskyndat tryckfall på marken. Vid middagstid lördagen den 8 januari 2005 nådde lågtryckets centrum sydvästra Norge och vinden ökade till storm vid svenska västkusten. Kulmen nåddes lite senare under lördagen och natten till söndagen, när lågtryckscentrum passerade landet. Lufttrycket var som lägst cirka 960 hPa när gränsen mot Norge under lördagskvällen och samtidigt rasade stormen som värst i södra och mellersta Götaland och i orkanbyarna slets miljontals träd upp med rötterna eller knäcktes som tändstickor.

Söndagsmorgonen den 9 januari avtog vinden och landskapet som vi vaknade upp till var på många håll nästan oigenkännligt. Vägar var spärrade, el- och telefon var utslagen och järnvägstrafiken lamslagen. Sju människor miste livet direkt i samband med stormen och som mest var 415 000 hushåll utan ström. Skogsstyrelsens uppskattade att omkring 75 miljoner kubikmeter skog fälldes av stormen, vilket är betydligt mer än vad stormarna 1969 åstadkom tillsammans då det var 37 miljoner kubikmeter skog som föll. Skadorna vid stormen Gudrun förvärrades av att marken var blöt och utan tjäle. I synnerhet drabbades rena granbestånd värst.

Hur minns du stormen ”Gudrun” 2005? Dela gärna med dig av din berättelse till oss så publicerar vi. Mejla till redaktionen@skillingaryd.nu

Taggar

Dela


1 reaktion på Januaristormen Gudrun i våra minnen

Min mor Inga lill blev fastklämd av en tall när hon färdades på gamla E4 mellan Vaggeryd o Skillingaryd. Hon hade änglavakt .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *