Nyheter

Japansk fluga ska ge liv åt Folkets hus i Hok

Nyheter Är du tonåring finns det inte jättemycket i Hok att göra kvällstid. Men nu ska det bli ändring på detta – med hjälp av Cosplay.

Foto: Wikipedia och arkivbild

Cosplay har sitt ursprung i både USA och Japan och kan liknas vid en form av maskerad där man ska efterlikna en rollfigur. Det är detta ungdomarna i Hok nu ska pyssla med varje måndagskväll i två år framöver i Folkets hus.
– Vi försöker få det här huset att leva och det är så här att om ungdomarna i Hok ska kunna ta sig till eb fritidsgård så är det Vaggeryd eller Skillingaryd som gäller, berättar Camilla Clemén-Söderlund som är en av initiativtagarna.

Alice i underlandet

Hon berättar vidare att hon frågat runt bland samhällets ungdomar om vad de skulle vilja göra. Många lyfte då fram Cosplay. En av dessa är 17-åriga Moa Svensson som har hållit på med intresset i några år.
– Camilla undrade vad jag gjorde på min fritid och då berättade jag om Cosplay, berättar Moa Svensson.

Moa Svensson är ungdomsledare för projektet som är ett samarbete med Medborgarskolan i Jönköping. På måndag kommer man inleda med att hyra in sig på bion i Folkets hus i Vaggeryd där man bjudit in ungdomar mellan 13 till 18 år. Där ska man titta på filmen Alice i underlandet. Sedan är tanken att man ska basera träffarna på måndagar i Hok kring det temat.
– Man väljer ut en karaktär från filmen och bygger den karaktären i olika material, man syr kläder och lär känna sin karaktär, berättar Camilla Clemén-Söderlund.

”Lite nervöst”

Till sin hjälp kommer man ha elever från Barn-och fritidsprogrammet på Fenix. Om två år är det en konstrunda i Vaggeryd och Camilla Clemén-Söderlund berättar att man siktar på att vara med där.

Men det är inte bara cosplay man kan pyssla med på måndagskvällar i Hoks folkets hus framöver.
– Man kanske bara vill fika, baka, lägga pussel eller bygga rekvisita. Man måste inte komma till folkets hus i Hok för att bygga en karaktär.

Man kan som ung komma dit och ”hänga” också?
– Precis, spela lite spel exempelvis.

Varför gör ni det här?
– Vi vill att landsbygden ska leva. Kan vi i Hok så kan de i Byarum och så vidare, berättar Camilla Clemén-Söderlund.

Moa, hur går tankarna inför måndag?
– Det är lite nervöst, men jag är taggad på det. Det är kul att det händer lite grejer i Hok.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *