Nyheter

Järnvägsområdet är statens ansvar

Nyheter Kommunen kommer inte att sätta upp staket utmed järnvägen inne i Hok men kommer att påverka Trafikverket. Därmed blev det avslag på medborgarförslaget.

Arkivfoto; Vaggeryd har fått staket utmed järnvägen. Snart väntar Hok?

Medborgarförslag inlämnades i slutet av januari med förslag att sätta upp stängsel utmed järnvägen i Hoks tätort. Nu har medborgarförslaget varit på tekniska nämndens bord.

– Statligt ansvar, men vi kommer att påverka Trafikverket så att de säkrar upp sina anläggningar säkerhetsmässigt, säger Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden och noterar att stängsel har satts upp i Skillingaryd och Vaggeryds tätorter utmed järnvägen.

I tekniska nämndens svar kan man läsa vidare att verksamheten i Brokyrkan uppkom långt efter järnvägen fanns inom området och det ställer dels krav på verksamhetsutövaren att bedriva sin verksamhet säkert utifrån omgivningens risker. Enligt järnvägslagen är det förbjudet att korsa eller uppehålla sig i spårområdet. Inom några år förväntas även Trafikverket att göra större investeringar i området då avsikten är att elektrifiera järnvägen förbi Hok och då planeras det även att säkerheten utmed järnvägen förbättras.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *