Nyheter

Järnvägshistoria del 11: 25 år sedan tågklareringen upphörde

Järnvägshistoria del 11: 25 år sedan tågklareringen upphörde

Nyheter I år har det gått 25 år sedan tågklareringen upphörde och stationen i skillingaryd stängdes.

Senare har det visserligen byggts till ett litet hus på västra sidan av järnvägsstationen där man kan säga att viss tågklarering förekommer när det är tågmöten. Men det är inte längre någon stins som vinkar av tågen, som på Håkan ”Pinebo” Johanssons tid.

– Sista tåget som gick från Skillingaryd med avgångssignal av tågklarerare var vid tidtabellsskiftet i maj 1990. Privata BK Tåg tog över trafiken, berättar Håkan.

Håkan var tågklarerare i Skillingaryd 1956–1987 och stationsföreståndare 1987–1990.

Håkan är född den 14 augusti 1928 och har varit ”järnvägare” i hela sitt liv. Som för många i denna yrkesgrupp har intresset fortsatt även efter pensioneringen och numera jobbar Håkan med att färdigställa ett litet järnvägsmuseum i Skillingaryd.
Den 27 maj 1990 låste Håkan igen stationen i Skillingaryd. En 100-årig epok var till ända. Det var nämligen 1880 som järnvägen kom till Skillingaryd. .

I samtal med föraren på det sista tåg Håkan Johansson visade avgång på vid stationen i Skillingaryd.

Fotnot:
Detta är elfte delen om järnvägshistoria i Skillingaryd.  Det är en serie i samarbete med Skivaryds Samlarklubb som med Håkan ”Pinebo” Johansson i spetsen håller på att bygga upp ett litet post- och järnvägsmuseum i Skillingaryd.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *