Nyheter

Järnvägshistoria del 17 – dags för invigning

Järnvägshistoria del 17 – dags för invigning

Nyheter I morgon lördag inleds ett litet museum i Skillingaryd.

Det är Skivaryds Samlarklubb som bjuder in till visning av sitt post- och järnvägsmuseum.

Lokalen är Östbos tidigare vid passande nog för järnväg: Bangårdsgatan. Det är vid gatans korsning med Artillerigatan, en källarlokal åt väster mot Skillingehus.

1990 slutade Håkan ”Pinebo” Johansson som stins vid järnvägen. Han sparade en hel del gamla saker från stationen och de har i 25 år funnits i familjens hus. Många gånger har dock Håkan haft kontakt med Per Bunnstad om att på något sätt bevara sakerna. Först var det i samband med att Håkan var ordförande i Tofteryd Hagshults Hembygdsförening och Per ordförande i Östbo Historiska Sällskap.

Det stora alternativet var i mitten av 1990-talet Håkanssons Möbelaffär och snickerifabrik vid Trädgårdsgatan-Idrottsgatan. Tanken var då att föreningar som Tofteryd Hagshults Hembygdsförening, Östbo Historiska Sällskap, Götaströms Fordonshistoriska Klubb, pensionärsföreningar med flera med benägen hjälp av kommunen skulle ta över driften av de två husen. Kommunen satte sig dock på tvären och ett resultat blev att i stället för samarbete har nu olika föreningar sina verksamheter i separata lokaler.

I avvaktan på ett samlat kulturhus för föreningarna blir det nu ett litet museum under Skivaryds Samlarklubbs tak. Till en början handlar det främst om järnvägshistoria men klubbmedlemmarna ska framöver satsa en hel del på posthistoria. Man kan ändå i samband med invigningen visa en vykortsutställning och frimärken stämplade på orter som Lindefors, Götafors, Hook och Åker. Här finns också försändelser med anknytning till Hagafors stolfabrik och en hel del annat.

De medlemmar som visar material är Bengt Pettersson, Vivi Johansson, Tomas Johansson, Kenneth Åberg och Per Bunnstad.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *