Nyheter

Järnvägshistoria del 6: Året var 1902

Järnvägshistoria del 6: Året var 1902

Nyheter Det är dags för sjätte delen om järnvägshistoria i Skillingaryd.

 Det är en serie i samarbete med Skivaryds Samlarklubb som med Håkan ”Pinebo” Johansson i spetsen håller på att bygga upp ett litet post- och järnvägsmuseum i Skillingaryd.

I dag går vi mer än 100 år tillbaka och hamnar på ett vykort som skrevs i Skillingaryd den 4 augusti 1902. Det finns en hel del järnvägshistoria och Skillingarydshistoria när man kikar på vykortet.

Vi kan börja med varifrån kortet är taget. Det är från nuvarande Södra Järnvägsgatan 6, tornhuset som på den här tiden ägdes av fotografen Bror Malmquist.

I övrigt är det inte mycket av bebyggelsen som finns kvar. Man ser dock alldeles till vänster verandan till Södra Järnvägsgatan 4, släktgården som bebos av Eva och Per Pettersson.

Det syns en man på tomten.

Om man följer kommatecknet efter ”Jernvägsstationen” rakt upp kommer man till Thulinhuset som finns kvar än idag strax intill stationen. Den station som syns är den som revs när den nya hade byggts intill 1907.

Det stora huset rakt ovanför datumet 4/8 är Ljungberghs fastighet.

Det stora huset rakt ovanför vedstapeln är ett hus som flyttades till platsen från Götaström 1892 eller något år där ikring. Detta hus brann den 11 november 1918, samma dag som första världskriget tog slut. Här byggdes senare det hus där det i dag inryms Beklädnadsaffären och Skillingaryds Begravningsbyrå samt bostäder på övre våningar.

Före 1905 var det på korten odelad baksida och ville man skriva en hälsning fick man göra det på framsidan av kortet, som här en mycket kort sådan.

 

 

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *