Nyheter

Jerry invigde ”RUMTID”

Nyheter Vid trafikplats Stigamo har idag den konstnärliga trafikplatsen invigts

  [1/20]

Tekniska nämndledamöter och tjänstemän på väg upp mot konstverket  [2/20]

Thomas Nordström och Jerry Karlsson (L)  [3/20]

Konstnären Thomas Nordström berättade om sitt och Annika Oskarssons arbete  [4/20]

Då var det dags  [5/20]

Jerry slog släggan i stenen  [6/20]

...och invigde nya RUMTID  [7/20]

  [8/20]

Socialdemokrater passade på att provsitta på nya konstverket  [9/20]

  [10/20]

Stig Svensson (SD) och Lars Ljungqvist (KD) funderar på vad stenen kan väga  [11/20]

  [12/20]

Sten av det större modellen  [13/20]

Jerrys skyddsglasögon  [14/20]

  [15/20]

  [16/20]

  [17/20]

  [18/20]

Till höger om konstverket kommer så småningom en väg ut till 30:an byggas  [19/20]

Bortanför samlingsplatsen jobbades det för fullt  [20/20]

Stenar som grund. Det är vad Annika Oskarsson och Thomas Nordströms konstverk är gjort utav vid trafikplatsen på Stigamo norr om Vaggeryd. Idag på morgonen invigdes konstnärernas RUMTID med släggan.

– Nu är vi snart i slutförandet av projektet Stigamo. Idag inviger vi konstverket RUMTID som är en av två konstverken här på nya området. Stigamo påverkar vår kommunen otroligt mycket som vi nog kanske inte förstår. Området är intensivt logistiskt och närheten till Båramoterminalen gör sitt. När vi står här och gör en radie på 40 mil så når vi 80% av Sveriges befolkning och den totala ytan är 1 900 000 kvadratmeter. Åker man runt här på området så förstår man hur stort det är. Här finns möjligheterna, säger Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden.

Thomas Nordström, en av konstnärerna till nya trafikplatsen, säger att det är 1,5 år sedan de fick förfrågan.

– När vi kom hit till platsen vid första tillfället var det bara skog och stenar. Vi hade en fantastisk utgångspunkt och det var mycket tacksamt. Vi provade att skissa fram olika idéer och det vi landade i ser ni här. RUMTID finns även på cirkulationsplatsen lite norröver. Vi behövde vara effektiva med relativt små medel. Det gestaltar att vi blickar tillbaka, något som är nu och något vi ser in i framtiden. Det har varit otroligt kul att få jobba med det här och Vaggeryds kommun har varit fantastisk samarbetspartner, säger Thomas Nordström.

När invigningstalet var gjort var det dags för tekniska nämndens ordförande att ta på sig skyddsglasögonen. Intill konstverket låg en sten och en slägga. ”Är ni redo?” hojtar Jerry och slår ett rejält slag med släggan och stenen går av på mitten. Den samlade politiker- och tjänstemannaskaran synade över de rejält stora stenarna som låg under den gula bågen och alla var nöjda med nya cirkulationsplatsens utsmyckning.

– Det här symboliserar idogt arbete, avslutar Roger Ödebrink (S).

Så här beskriver konstnärerna, Annika Oskarsson och Thomas Nordström själva om sitt koncept; ”Idén är väldigt enkel och handlar om rum och tid. Tanken börjar med stenen, granitblocken som under lång tid bröts med enkla medel i stenbrott och användes till grunder och fundament till hus. Rum skapades för olika funktioner i olika tider och på olika platser. Rum för människor att bo i, rum för djur, rum för förråd, lager och logistik. Sten är ett nästan evigt material som använts som byggmaterial i tusentals år. Flera ikoniska, kända byggnader utgår från enkla geometriska former som kuben, cylindern, pyramiden och sfären. Så även i vår samtida arkitektur. Gestaltningen består av två projekt som i sin tur består av två delar eller lager. Det första lagret är stenen som kan beskrivas som en mindre del av en större helhet. De första bitarna i pusslet är lagda. Den andra delen är en yttre kontur, tunna linjer som beskriver en form, en struktur eller ett rum. Det kan liknas vid en wireframe, linjer i ett cad-program eller matematiska grafer. Materialet i konturen är varmförzinkade och lackerade stålrör. Man kan också se de två lagren som tidslager.”

Taggar

6 reaktioner på Jerry invigde ”RUMTID”

Men… Lägger man pengar på sånt här samtidigt som man sparar in på t.ex nattpatrullen?! Känns inte helt rätt med sådan prioritering…

Jag tycker att det är konstigt att politikerna tycker att nattpatrullen ska åka själva, men dom måste alltid åka flera stycken så fort det är någon invigning eller liknande. Borde inte dom också klara sig själva?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *