Nyheter

Jerry startar hälsocenter

Nyheter I slutet av september klev Jerry Karlsson in som ny hälsocoach i Vaggeryds kommun

Jerry Karlsson är ny hälsocoach

Regionen har jobbat med hälsocenter i flera år och alla kommuner i länet ska ha ett eget center. FAR (reds anm; Fysisk aktivitet på recept) är något som Jerry bland annat kommer att jobba med. 

– Min roll är att skapa ett nätverk med både föreningar och företag och ska hjälpa personer som behöver slussas ut i träning. Jag sneglar söderut och ser Värnamo kommun som en bra modell. Vinsten i ett sånt här projekt är stor och kan man få en sjukskriven person tillbaka till livet har jag lyckats. Jag har en fördel då jag känner den kommunala verksamheten väl och regionen har mycket dokument och tips så jag behöver inte uppfinna hjulet igen här på hemmaplan, säger Jerry Karlsson. 

Jerry tar vid när fysisk aktivitet lämnats på recept hos vårdcentralen.

– Det första jag kommer göra när jag träffar personen är att ha ett motiverande samtal, jag ska inte ge tips och råd till en början utan varje människa är unik och förändringarna måste komma inifrån. Vad har man för status idag? Har man tidsbegränsningar? Kroppsliga begränsningar? När man kommit igenom en fas med en person som är långt ifrån fysisk träning kan målet vara en promenad på 20 minuter. Vi sätter tillsammans, utifrån personens kapacitet, mål om ett halvår, mål om ett år. Det kan vara ett mål att personen vill komma ner på golvet och leka med barnbarnen exempelvis, berättar Jerry. 

Till en början gäller recept men framöver ska man också kunna ta kontakt med hälsocoachen Jerry själv. Jerry kommer installera sig inom bibliotekets organisation där det är en inbjudande och inkluderande miljö med låg tröskel som är viktigt när man söker sig till ett hälsocenter. 

– Som hälsocoach handlar det också att jag är behjälplig att vara föreläsare. Vi har en stor kategori invånare som tränar mycket och en kategori som inte har någon fysisk aktivitet. Jag ser att det är mer aktuellt efter pandemin. Både efter att ha drabbats av covid-19 eller varit isolerad. Många mår fysiskt dåligt efter pandemin och vi har en stor grupp i samhället som inte kommit tillbaka dit man var innan. 

Hur känns den här rollen för dig?
– Jag är barnsligt nöjd, stolt och oerhört tacksam att jag fick chansen. Den fysiska hälsan är ett plan av alla och just kopplingen till biblioteket blir verkligen toppenbra. 

Hur ser hälsocentrat ut om ett år?
– Då önskar jag att det finns två kollegor bredvid mig där en är fokuserad på sömn och återhämtning och en på kost- och näringslära, avrundar Jerry som är nöjd med sitt nya projekt som hälsocoach i Vaggeryds kommun. 

Jerry Karlsson "Jag är väldigt nöjd med mitt nya uppdrag"

Taggar

Dela


3 reaktioner på Jerry startar hälsocenter

Toppen! 🙂 Peppa dem gärna att de ska träna tillsammans med sina barn/barnbarn som tyvärr också har samma hälsostatus som hos en äldre. Elever med psykiskt ohälsa ökar ju dramatiskt och skulle må bättre av att röra sig mer.

Hoppas det blir mer träning 🏋️‍♀️ på recept nu än när alvedon gällande alla åldrar 😁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *