Nyheter

Jobbar våra heltidspolitiker hemifrån?

Nyheter Det undrade vi när vi träffade Kenth Williamsson (S) och Gert Jonsson (M) i kommunstyrelsen. Kommunfullmäktiges ledamöter halveras vid nästa sammanträde

Under gårdagens pressinformation höll alla ordentligt avstånd

Kommunfullmäktige i november kommer att återgå till tidigare överenskommelse i våras då den genomfördes i halverad form. Femklövern var dock inte riktigt överens över den halverade formen och fullmäktige fick gå tillbaka till ordinarie antalet ledamöter under sommaren.

– För att det här ska fungera så måste alla partier vara med, vilket vi inte riktigt är just idag. Men vi hoppas att ett beslut tas regionvis när det gäller partierna, säger Gert Jonsson (M).

– Vi försöker hålla möten korta och ju färre personer vi är desto bättre. Det var synd att vi inte kunna hålla vid den tillfälliga överenskommelsen som vi hade i våras, menar Kenth Williamsson (S).

Gert Jonsson (M) påpekar att ”det vi gör nu kan vi ha nytta av längre fram”.

– Det här är en demokrativerksamhet där vi kan jobba hemma. Vi kan ju jobba hemma och de som kan ska göra det. Det vi ser är att den södra delen av länet är mest drabbad. Vi tror att här finns färre av de som kan jobba hemifrån. Många jobbar inom tillverkningsindustri och omsorg. Det skulle kunna vara en förklaring att vi har svårigheter att isolera smittan, menar Gert Jonsson (M).

Kenth Williamsson (S) poängterar att känner man symtom åker man hem

Men hur gör ni själva, kan ni jobba hemifrån?
– Jag ska försöka jobba hemifrån. Det handlar egentligen om två saker. Dels handlar det om att jag och Kenth håller oss friska. Det är många korta puckar och då blir det knöligt när man inte är på plats. De gångerna jag varit hemma känner jag att min roll kommer lite långt ifrån. Vi har ett ansvar och särskilt i ett ledaruppdrag. Vi har mer svar nu än i våras, men inte svar på allt. Vi är rädda om våra ledare men det är svårt att leda på distans också, säger Gert Jonsson (M).

– Jag delar Gerts syn att det är svårt att leda på distans. Men vi har förändrat mycket genom att ha digitala möten enskilt i våra rum för att minska smittan. Tidigare var vi ute mycket i länet, särskilt på fredagar, men nu är det digitalt som gäller, menar Kenth Williamsson (S).

Hur gör ni om någon av er i ledningen blir sjuka?
– Vi har en ordning i det här systemet. Annika Hedvall och Torbjörn Åkerblad ska inte vara på samma plats. Ulf Abrahamsson är min biträdande om jag skulle bli sjuk, förklarar Gert Jonsson (M).

– Vid minsta symtom åker vi hem. Det innebär säkerligen att man i många fall kan jobba hemifrån istället, men man får inte den kontakten. Kenneth Åberg är min ersättare. Vi har den turen att vi är två från vårt parti i kommunstyrelsens arbetsutskott och det innebär att vi vet mycket om vad som händer och vilka beslut som tagits, säger Kenth Williamsson (S).

– Det känns bra att vi har tagit några tunga delar gällande budget och vindkraft i kommunfullmäktige när vi varit fullbemannad. Det är många kommuner som inte har gjort det. Taxorna kvar men vi är i land med de viktigaste strategiska arbetet, avrundar Gert Jonsson (M).

Fotnot: Startbilden är från tidigare presskonferenser i kommunalrådets rum

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *