Nyheter

Johan Thorsell: Ett år som näringslivschef

Nyheter I slutet av mars 2020 tillträdde Johan Thorsell jobbet som näringslivschef. Året har varit spännande, tufft men med mycket fart i en expansiv kommun där obegränsad potential finns. Johan berättar om att växa hållbart och var han privat hämtar sin energi och kraft.

En glad näringslivschef möter upp digitalt

Vi fick en pratstund med Johan Thorsell via digital länk. Vi undrade hur hans första år som näringslivschef har varit?

– Jag minns att när jag började så gjorde vi åtgärdspaket på grund av coronan. Egentligen har pandemin präglat hela min ettårsperiod i kommunen. Det jag kan tycka har varit det tuffaste är att inte komma ut och träffa företagarna. Det var en mellanperiod efter sommaren som jag träffade ett 50-tal företagare, men under 2021 har jag inte gjort några fysiska företagsbesök. Det kan man väl säga är baksidan av mitt jobb; att inte kunna träffas under pandemin. Fördelen är att i dag vill man ha mycket kontakt direkt och man pratar om situationer som uppstått. Egentligen har det blivit en uppsida, eftersom man har haft anledning att kontakta företagarna för att höra hur det är och hur de mår, börjar Johan Thorsell berätta.

Är det något speciellt du minns från året som varit?

– Roligaste var när man direkt kom in och får Aditro till Båramo. Alla trodde att det var jag som hade fixat det, men grundarbetet var ju redan gjort. Det är en fantastisk etablering och att den sammanföll med Powers expansion är ett drömscenario som näringslivschef. Även om vi har drabbats hårt av pandemin, går våra tillverkningsföretag bra. Vi har en stor expansion i kommunen och vi jobbar med att hitta mer mark och bygga ut det som finns. Men, som sagt, även i detta mörker går tillverkningssektorn väldigt bra hos oss.

Hur ser framtiden ut i vår kommun?

– Potentialen är enorm. Vi har cirka två nya förfrågningar i veckan hos oss just nu. Det kan vara ett företag som vill köpa mark och vi får frågor på stora och små ytor. Etableringarna är långa processer, men intresset för kommunen är stort. Det har att göra med vårt logistikläge och närhet till europavägen. Men det är inte bara logistikföretag som kontaktar oss, utan även tillverkningsföretag som söker dialog.

– På Stigamo finns inte många ytor kvar. Vi har i dagsläget fyra nyttjanderättsavtal på plats och vi har tre-fyra till under framtagande. Totalt sett har vi 17 ytor men tre av dessa är inte spelbara i nuläget, då de saknar utfart mot riksettan. Där behöver vi jobba mer med detaljplanen. Nyttjanderättsavtal gäller i ett år efter att man tecknat ett sådant. Under detta år ska man söka bygglov och påbörja byggnationen. Därefter köps tomten. Anledningen till att vi använt oss av nyttjanderättsavtal är att inte folk ska köpa på spekulation, utan vi vill att det ska hända saker. När man tecknar ett nyttjanderättsavtal läggs 10 procent i handpenning. Det ser mycket ljust ut och vad händer härnäst? Var kan vi växa och hur snabbt kommer vi över mark? Samtidigt som den här processen pågår måste vi växa hållbart. Växer våra företag mycket kommer vi att sakna arbetskraft, så bostäder och skola måste också hänga med. Det är en balansgång, minst sagt.

Varannan fredag bjuder Johan Thorsell in till näringslivsfrukost. Det kommer att fortgå under våren.

– Vi gör ett försök med korta näringslivsfrukostar av digital variant. Det är för att få företagen i bygden att synas, få mer kunskap om varandra och att vi håller politikerna uppdaterade om vad som händer. Det blir av ett digitalt företagsbesök. Tidigare har vi haft en och en halv timmes fysiska möten, men under digitala möten tröttnar man snabbt. En halvtimme är precis lagom, så vi har valt att ha frukostarna oftare i stället. Efter sommaren planerar vi fysiska företagsbesök. Det är så kul med det här jobbet, att vi har så många företag i bygden. Den stora entreprenörsandan präglar kommunen och viljan att utvecklas tillsammans.

Hur ser det ut i Vaggeryds kommun om fem år?

– Då har vi köpt mer mark och utvecklat nya företagsområden och verksamhetsmark. Förhoppningsvis ett nytt Stigamo någonstans. Det är inte bara på företagssidan som kommunen utvecklas, utan även bostadssidan. Det märks på våra tomtsläpp i alla delar av kommunen, som går åt snabbt. Det är ett högt tryck!

Johan är en man med mycket energi och vi möts alltid av ett leende, var finns källan till energin?

– Jag har mina rötter på ostkusten och Oskarshamn. Jag hämtar min kraft i sommarstugan, där jag kan gå med halvdana kläder, fiska, bygga, kratta och fyller då på med mängder av energi. Sen får jag mycket energi av alla människor runt omkring mig. När man kliver in i en ny region lär man känna så många som inspirerar mig och kraften i människorna ger mig energi, avrundar Johan Thorsell som nu har varit näringslivschef i Vaggeryds kommun i ett års tid.

Johan Thorsell har varit näringslivschef i ett år

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *