Nyheter

Johansberg – ”Johan Rehns”

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. 

Johansberg var ett litet torp som låg på kullarna strax öster om Nestors gård. Förutom boningshus i två våningar fanns här en ladugård och några uthus. På Johansberg bodde Johan (Karlsson) Rehn född 1842 och hans hustru som hette Augusta Charlotta. De hade fyra barn, sonen Calle och döttrarna Hedvig, Charlotta och Ellen. Johan Rehn, som var handikappad, nådde en hög ålder. Han avled 1938, 96 år gammal.

Dottern Ellen var gift med Walfrid Eriksson. De hade fyra barn. En av dem var Kerstin, född 1919 och hon blev mor till Leif Palm, känd naturfotograf.

Efter Johan Rehns död bodde olika familjer på Johansberg. På 1940-talet bodde sotaren Bertil Engström med familj här. Götafors Missionsförsamling använde torpet i samband med söndagsskolans sommarfester. Då tågade söndagsskolbarnen, deras föräldrar och lärare upp till ”Johan Rehns” med musikkåren Göta i spetsen.

Torpet drabbades av åsknedslag och ladugården brann ner. Så småningom stod gården öde och började förfalla. Husen revs omkring 1950.

Waggeryds museiförening

Johansberg, cirka 1930.  [1/5]

Johan Rehn 1937. Foto från Leif Palm.  [2/5]

Johan Rehn i sin specialbyggda handikappscyckel cirka 1937. Foto från Leif Palm.  [3/5]

Johansberg. Målning av Gösta Eriksson, morbror till Leif Palm.  [4/5]

  [5/5]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *