Nyheter

Jonas Wassborg lämnar Skillingaryds skjutfält

Nyheter När vi möter upp skjutfältschefen Jonas Wassborg under torsdagsförmiddagen är han civilklädd. I dag är det hans sista dag på jobbet innan pensioneringen. 

"Jag har trivts riktigt bra här i Skillingaryd" säger Jonas Wassborg under sin sista dag på jobbet

I början av 2019 skrevs lokalhistoria på Skillingaryds skjutfält då en chef åter anställdes. Vi träffar kapten Jonas Wassborg och sätter oss ute på expeditionens veranda där Jonas börjar berätta om sin tid på Skillingaryds skjutfält.

– Jag har trivts jättebra här. Även om jag varit här i Skillingaryd mycket tidigare så har man lärt känna en ny bygd. Jag har även fått inblick i hur samhället fungerar i övrigt.

– Vi har ryckt upp verksamheten och den har ökat en del under mina år här. I och med att det nästan varit nedstängt när jag kom hit så har mitt arbetet från början varit att få igång rutiner igen. Försvarsmakten ökar och det blir återspeglingar även hit till Skillingaryd. Det är Ing 2 i Eksjö som styr verksamheten, men de får inte plats på hemmaplan utan behöver komma hit också.

– Närvaron har ökat på vårt övningsfält. Även att det inte smäller här ute så förekommer det verksamhet. Det är mycket ”tyst verksamhet”, alltifrån sensorer och simulator. Det är sällan det är helt tomt.

– Vi har sett under våren att vår arbetstid är svår att räcka till, jag tror att det kommer utökas med fler i personalen. Men jag är glad att jag har fått vara med om att bygga upp fältet igen, berättar Jonas Wassborg.

Eftersom en stor del av din arbetstid här i Skillingaryd varit under pandemins tid, hur har det fungerat?

– Vi kanske har fått fem återbud under våren och sedan används förläggningslokalerna till annan verksamhet, i spåren av pandemin, av försvarsmakten. Sen självklart får man påminna folk likt man gör i övriga samhället. Jag har exempelvis haft genomgångar ute på verandan. Naturligtvis har vi också restriktioner samtidigt som de gästande förbanden har sina egna. Det har inte varit något utbrott konstaterat. Någon har skickats hem från något förband och när de har ”isolerats” har vi klarat oss från stora utbrott.

Vad ska du göra nu?
– Du är inte ensam om att fråga det, säger Jonas Wassborg med ett stort leende och fortsätter; Jag har en del fastigheter och en skogsgård som behöver omvårdnad. För att inte bli enstörning kommer jag att köra skolbuss i Forserum, jag och en annan pensionär kommer att köra varannan vecka. Jag tror det kan vara svårt att komma från en helt social miljö till ingen alls. Tidigare har skogen fått omvårdnad när tiden funnits, nu kan jag gå ut i skogen när det är väder för det istället, vilket känns bra!

Hur ser Skillingaryds skjutfält ut om tio år?

– Då har man byggt upp mer. Jag tror det är ett förband här om tio år. Jag tror att det finns någon här hela tiden och det sker i någon form av utbildningsverksamhet. Just skjut- och övningsfältet är en unik plats  för att bedriva den här sortens av verksamhet. Den här platsen har funnits här så pass länge och det går upp och ned, ju mer man läst om fältet har man förstått att det under tiden varit upp och nedgångar. När Jönköpings regemente lämnade i början av 1900-talet blev det nog väldigt tyst här. I samma veva hade artillierskjutskolan börjat etablera sig på andra sidan. 1935 flyttade artillieriskjutskolan. Det var en unik del i historian.

– Det man får göra här i Skillingaryd får man göra i Älvdalen och utanför Villingsberg i Örebro. Alltså är det tre platser i landet där det finns möjlighet att skjuta artilleri.  Sedan finns det ett 25-tal likande övningsfält, allt från kanske bara en skjutbanan, ett litet mindre fält som i Eksjö som utnyttjas mycket, speciella i Skåne där man skjuter över vattnet. Skillingaryd är unikt, det är en flora av fauna, tack vare den militära verksamheten och då bedrivs inte den vanliga skogskötseln. Fortifikationsverket äger mark och byggnader och innan jag började anställde man en som hade hand om byggnader, nu har man anställt en till. Så det är på frammarsch helt klart.

Under onsdagskvällen avtackades Jonas och en guldplakett där årtalen 1981 – 2021 är ingraverade erhölls.

– Jag var ifrån försvarsmakten i 3,5 år. Jag kände att jag behövde göra något annat när det gick rätt mycket utför. Men när jag var utanför försvarsmakten fann jag att det jag hade haft ett bättre jobb, så jag kom tillbaka. Jag har varit på enheten i Eksjö och skött om Skillingaryd så när Axel Forthmeiier slutade 2014 var tanken att jag skulle börja här i Skillingaryd. Men redan 2012 beslutade försvarsmakten att ingen skulle ersätta Forthmeiier, så här var ingen chef under fem år. Vi ser att platserna vi är och övar på växer igen och det måste man ha en plan för. Vi röjer för vår verksamhet ska fungera, men vi är inga skogsvårdare.

– Det finns ingen mer central övningsplats i hela landet. 500 meter österut är det ödemark, 500 meter västerut finns torget och europavägen går rakt igenom. Det är väldigt många som uppskattar vårt centrala läge.

– Nu är jag fyllda 61 år och, enligt försvarsmaktens avtal gällande officier, så i dag när jag åkte till jobbet blev det utan uniform, avrundar Jonas Wassborg som lämnar över skjutfältschefsskapet till en yngre kollega.

Här finns artikeln när kapten Jonas Wassborg blev skjutfältschef

Nu väntar skogsvård och skolbusschaufför för kapten Jonas Wassborg

Taggar

Dela


1 reaktion på Jonas Wassborg lämnar Skillingaryds skjutfält

Lycka till i med det nya så kanske vi springer på varandra, på Nabben 😉 En gång scout alltid scout

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *