Nyheter

Jonsson (M): ”Sätta oss ner och analysera”

Nyheter När de preliminära siffrorna presenterats så verkar det som att femklövern i Vaggeryds kommun tappar sin majoritet i fullmäktige. – Det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser åt något håll, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M).

Gert Jonsson. Foto: Sara Mejving

Efter valet 2018 så fick femklövern (Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet) 21 mandat av de totalt 41 i kommunfullmäktige. Årets preliminära resultat visar på att de tappar tre av dessa mandat. Ett försvinner på grund av att miljöpartiet ser ut att tappa sin plats i fullmäktige, samtidigt som Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna backar.

Rikstrender

För Gert Jonsson (M) är det lite dubbla känslor. Hans eget parti går framåt, men de övriga i femklövern backar.
– Det är rikstrender som ibland slår rätt brett. SD ökar rätt mycket här med och det är trender som sveper över landet och det är lite svårt att analysera dem i detalj vad det beror på. Man gör ju mer noggranna eftervalsanalyser och försöker lära sig saker och ting. Men nu har vi ett valresultat och vi får låta det sjunka in och se exakt vad det innebär innan vi göra några som helst utfästelser. Utifrån det får man se hur vi kan ta detta vidare.

Hur går arbetet vidare nu?
– Efter en lång natt med väldigt mycket fram och tillbaka så får vi sätta oss ner och analysera detta. Jag ser att vi (Moderaterna) tagit ett mandat, hur pass säkert det sitter vill jag ju först veta, sen har de andra i femklövern tappat och miljöpartiet är inte med. Vi träffas ikväll så vi får sätta oss ner och resonera.
– Det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser åt något håll.

”Handlar om trovärdighet”

På riksplanet verkar det bli ett samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Gert Jonsson har tidigare sagt att han ser det som svårt för hans parti att styra tillsammans med SD lokalt i kommunfullmäktige.
– Jag vill inte säga någonting, men det är klart att jag har deklarerat tidigt att jag ser det som väldigt svårt att på lokalt plan styra ihop med SD. Det har jag sagt innan och det står jag för. Så jag ändrar ju inte bara för att det blivit ett valresultat, men samtidigt måste man han respekt för att väljarna säger så här. Den politiker som inte lyssnar på vad väljarna säger, man kan snurra runt det en gång, men det handlar om trovärdighet. Så man måste analysera vad valresultatet säger och sen måste man ta det vidare.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *