Nyheter

Jonssons i kommunledningen i 50 år

Nyheter När nya Vaggeryds kommun bildades 1971 blev Nils Jonsson ordförande i kommunfullmäktige och inom kort motsvarande kommunalråd. I dag är det en av hans söner som har detta uppdrag som kommunalråd.

Nils Jonsson

Det var efter mycket vånda och stort besvär som Vaggeryds kommun bildades den 1 januari 1971. Som på vissa andra håll var det svårt att ena politikerna i att gå samman till en storkommun.

Då handlade det framför allt om motsättningar Skillingaryd – Vaggeryd emellan och för att kunna sy ihop kommunen ”letade” man på landsbygden för att få mer neutrala toppolitiker.

Nils och Gert Jonsson

Trots endast 35 år blev det Nils Jonsson (C) från Kohult i södra delen av Svenarum  som fick förtroendet att bli ordförande i fullmäktige. Harald Johansson (S) från Skillingaryd blev kommunstyrelsens ordförande men blev pensionär redan under sitt första år i kommunstyrelsen och Nils Jonsson trädde till på denna post.

– Harald Johansson var en samarbetsman. Därför gick det ganska bra att vara ordförande i kommunfullmäktige även om jag saknade den pondus och erfarenhet som egentligen krävs, sa Nils Jonsson till undertecknad vid en intervju för drygt 30 år sedan.

• Hade varit med i flera år
Nils Jonsson var dock lite ödmjuk då för han hade redan 1971 ganska mycket erfarenhet av kommunpolitik. Svenarum ingick före 1971 i Vrigstad kommun och där hade Nils haft uppdrag i kommunalnämnden och skolstyrelsen.

Nils blev tidigt intresserad av samhällsfrågor men egentligen var han inte så mycket för att det skulle bildas storkommuner.

– Inom Centerpartiet var vi måttligt intresserade av denna storskalighet men när det väl var klubbat var det givet att vi skulle arbeta för gemenskap i en kommun, inflikar Nils.

1976 blev han även landstingsman och gick därmed i samma fotspår som sin far och morfar.

Gert Jonsson tycker om Alf Henrikssons dikt

• Latmasken
Nils tyckte att det var bra år i den nya kommunen:

– Ja till och med 1977 men sedan svalnade mitt intresse. Det blev för många sammanträden. Han citerar Alf Henrikssons dikt Latmasken:

Latmasken sammanträder
Han pratar vind och väder
Han hyvlar inga bräder
Han garvar inte läder
Han sömmar inga kläder
Han bygger inga städer
Han hedrar inga fäder
Han sammanträder…

Så här svarade Nils vid vårt möte 1991:
– Jag var inte den person som kunde gå från det ena sammanträdet till det andra. Vi beslutade mycket, men i verkligheten blev det inte alltid som man hade tänkt sig av besluten. Detta och alla sammanträden gjorde att jag bestämde mig för att sluta som ordförande kommunstyrelsen.

Nils fortsatte ändå med kommunpolitiken som i fullmäktige och bostadsstiften till och med 1991.

Dorothy och Nils Jonsson

• Vara påläst
Nils var alltid påläst och nuvarande kommunalrådet, sonen Gert, säger att det är något han själv tagit med sig.

Gert är i dag kommunens ledande politiker och brodern Mats är med i valnämnden. Båda var från början aktiva i Centerpartiet men båda har gått över till Moderaterna.

– Varje individ måste bilda sin uppfattning, säger Nils om sönernas partibyte.

Nils slutade i kommunpolitiken som 56-åring, vilket kanske för många är tidigt. Han hade dock varit med han från tidig ålder och kände att han ville engagera sig i annat och även ägna sig mera i lantbruket och skogsbruket på föräldragården. Föreningsengagemanget fick så småningom bli i hembygdsrörelsen och han kom att bli ordförande i Svenarums Hembygdsförening under dess utveckling till en förening i dataåldern.

I många år bodde Nils och hustru Dorothy i egen villa i Hok men nu finns de på fjärde våning i ett av de byggda husen i Tor i Vaggeryds centrala delar.

Nils säger att han mest läser rubrikerna om kommunpolitiken i dag och även om det är så blir det nog lite extra kommuninformation från framför allt sonen Gert som i dag är ordförande i kommunstyrelsen så som Nils var för 50 år sedan.

Fler artiklar med anledning av kommunens 50 år kommer framöver.

Fikastund i kvarteret Tor

Taggar

Dela


3 reaktioner på Jonssons i kommunledningen i 50 år

Trevlig artikel om en äkta hembygdsentusiast. Ett stort tack för att Nils aktivt bidrog till att förhindra storskjutfält och ytterligare ödeläggelse av vår bygd på 1970-talet.
Det var mycket av pondus och beslutsamhet när Nils Jonsson, Lennart Olsson, Allan Friberg och Evald Andersson 1971 åkte upp till Försvarsdepartementet och krävde stopp på ytterligare markförvärv och stoppade ett framtida storskjutfält i vår bygd. Bra jobbat när ni avvärjde/stoppade militärens hemliga planer och tvingade dem att sälja tillbaka de tidigare sju gårdarna, så kallade läglighetsköpen.
Ett stort till Nils och de dåtida kraftfulla politikerna som besegrade Försvarsmakten och klarade ut vilka som bestämmer i vår kommun.

Heders, Per! Trevligt att någon mer än Byarums Hembygdsförening tar upp vad som hände när Vaggeryds kommun skapades för 50 år sedan. Roligt att läsa om Nisse i Kohult, han hade verkligen mycket att så in under de tre åren som ordförande för kommunfullmäktige och de tre följande åren som kommunalråd. Det där med att han saknade pondus har jag dock svårt att förstå!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *