Nyheter

Josefin får stipendium

Nyheter Josefin Jussi Andersson, från Svenarum, är årets mottagare av Paul Petersons stipendium. Nästa vecka kommer hon till Nässjö för att ta emot diplom och en prischeck på 80 000 kronor.

Josefin Jussi Andersson får Paul Petersons stipendium Foto: Hannah Wiker

För närvarande läser Josefin Jussi Andersson sista året på masterprogrammet på Konstfack i Stockholm. Hon är född 1987 och uppvuxen på en gård i Svenarum, som idag är ett skogsbruk. Tematiskt arbetar Josefin med frågor om identitet och samhällsbygge. Hon har intresserat sig för språkliga motsättningar stad-landsbygd, industri-jordbruk, människan-maskinen.

Josefin får stipendiet bland annat för att uppmuntras i arbetet med att iscensätta berättelsen om Henriksbergs industriområde. Verket arbetar i en poetisk ton hur ekonomiska rörelser påverkar handlande av jord och land, i förlängningen våra liv och kroppar. I videoverket och videoinstallationen Mutal Mutant lyfter hon kulturarvet av ett industriområde på ett samtida sätt och belyser en plats som kommer att förändras eller försvinna.

Motivering till stipendiet
”Josefin Jussi Anderssons konstnärliga uttryck tar sin utgång i frågor om identitet, samhällsbygge och ekonomi. Hon uttrycker sig ofta genom performance och skulpturala installationer. Genom de konstnärliga interventioner som Josefin skapar har hon på ett intressant sätt gjort frågeställningar tillgängliga för fler. I verket ”Mutal mutant” utgår hon från berättelsen om ett industriområde i förändring och iscensätter det i form av en utomhusmusikal, som knyter an till lokalhistoria och ekonomiska teorier. Vi vill med detta stipendium uppmuntra Josefin till att genomföra examensverket ”Mutal mutant” och att hon ska fortsätta att utforska konstnärliga uttryck, belysa samhällsfenomen och beröra oss med sina framtida verk.”

Bakgrund till Paul Petersons stiftelse
Syftet med Paul Petersons stiftelse är att lämna stöd till förtjänta elever på konstskolor inom området bildkonst för utveckling av konstnärliga projekt och idéer under studietiden.

Den person som söker Paul Petersons stipendium ska ha anknytning till Jönköpings län samt vara inskriven på en konstnärlig utbildning under det år som ansökan avser. Stipendiet delas ut årligen. Beloppets storlek beror på avkastningen av investerade medel. I särskilda fall kan juryn bestämma att beloppet delas upp på flera sökande.

Fotnot; Pressmeddelande från Region Jönköpings län

Taggar

Dela


2 reaktioner på Josefin får stipendium

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *