Nyheter

Jupiters lunchstängning debatterades

Nyheter (S) bad femklövern att "tänka om" när det gäller stängningen av Jupiters lunchrestaurang som är en viktig mötesplats. Socialnämndens ordförande svarade och fullmäktige godkände interpellationen från (S). Men i debatten var man inte eniga om den snabba stängningen utan ville behålla Jupiters matservering till Mejeriet är klart.

– Jag och Peter skrev en interpellation angående stängningen av matsalen på Jupiter som fyller en viktig mötesplats för äldre personer i samhället. När man stängde lunchserveringen ringde dels barn till föräldrar som var oroliga för stämningen då vissa grupper behöver rutiner och den sociala samvaron är viktig. När den bryts skapar det mycket oro. Därför kom beslutet som väldigt förvånande. Varför valde man att stänga detta? Det är den sociala samvaron, vårdverksamhet i sig det handlar om, inte bara äta en bit mat. Varför har man inte informerat de olika råden, ska man inte göra det, enligt de reglementen och planer som de här råden har. Hur ska man följa upp de här konsekvenser ett sånt här beslut kan få, undrar Kenth Williamsson (S).

Ann-Katrin Löfsted (M) ordförande i socialnämnden svarade på interpellationen

Svaret på interpellationen lämnas av Ann-Katrin Löfstedt (M), som är socialnämndens ordförande.

– Vi har beslutat att stänga matsalen på Jupiter på grund av den psykosociala arbetsmiljön, det vill säga hot och våld mot personal samt gäster, personer som inte ska vara i huset har påträffats i lokalerna, den fysiska arbetsmiljön där miljöinspektören har dömt ut ventilationen, väggar och golv. Socialnämnden har ansvar för den psykosociala arbetsmiljön, personer som inte ska vara i huset har påträffats i lokalerna. Kommunens miljöinspektör har dömt ut matsalen. Renovering har inte diskuterats med fastighetsenheten. Kostnaden att anställa två personer är ej rimligt.

– Besparningskraven på 2,4 miljoner kronor för 2019, det är vi i kommunfullmäktige som beslutar ramarna inom alla nämnder. Vi ska hålla oss inom de ekonomiska ramarna som har tilldelats oss. När det gäller beslutet att stänga lunchserveringen sparar vi 400 000 kronor per år. De personer som regelbundet ätit sin lunch på Jupiter har erbjudits och tackat ja till olika lunchalternativ. Några har valt att äta på Sörgården och andra har valt matlådor. Tidigare lunchgäster i huset har flyttat till särskilt boende, säger Ann-Katrin Löfstedt (M).

– Socialnämnden har valt att inte lägga pengar på den fysiska arbetsmiljön. De andra aktiviteter på Jupiter fortsätter som tidigare. Socialnämnden har valt att inte informera olika organisationer, då de privatpersoner som regelbundet har ätit i matsalen har erbjudits och tackat ja till olika individuella lösningar och socialförvaltningens personal kommer att vara lyhörda för eventuella konsekvenser av beslutet. Vi ska också notera att antalet personer som ätit på Jupiter har sjunkit markant. För augusti månad var det 9,6 personer, september 8,7 personer och prognosen för oktober var 5,7 personer snitt per dag. Rent kommunalekonomiskt är det inte försvarbart med den höga kostnaden för den lilla verksamheten. Vi har dessutom Sörgården ungefär 500 meter därifrån och det finns även ett bra utbud av andra restauranger i Skillingaryds tätort. När Mejeritet är klart om ett och ett halvt år kommer det att finnas ytterligare alternativ för lunchgäster i Skillingaryds centrum, svarar Ann-Katrin Löfstedt på interpellationen från socialdemokraterna.

Tuula Ingner (S) tyckte det var ett huvudlöst beslut att stänga lunchrestaurangen

– Jag tycker nog att den var tråkig och ledsamt svar. Jag blev beklämd när jag hör detta. Vi har en budget att förhålla oss till och vi har även människor. Det här handlar om svaga människor, äldre, psykiskt sjuka och jag har själv jobbat här i socialpsykiatrin och jag vet också hur svårt vissa av de här psykiskt sjuka mår. Bara genom att komma till den här matsalen att äta har varit i stort steg. De här människor är svaga och blir ständigt utsatt. Det jag fått veta är att 16 stycken äter i matsalen. Det här är ett led i att socialisera sig och umgås med andra människor. Jag har frågat de och de har tackat ja till ändrad matplan. Men kommer det andra människor som de inte känner så säger man ja. Tycker det är beklämmande att det ska vara så här. Vissa känner sig hotade av att det kommer in folk som inte ska vara där, men då tänker jag såhär att det är de med beroendeproblematiken vi behöver göra något åt. Huvudlöst att göra den här besparingen. Vi måste även tänka på mänskliga värden. Jag vill gärna vara rösten för den svaga människan, säger Tuula Ingner (S).

– När det gäller svaret på den här interpellationen tar man upp en massa exempel, men egentligen handlar det om rent besparningskrav. Det står bland annat den psykosociala arbetsmiljön, då måste man åtgärda den problematiken. Man kan inte stänga ner vilken verksamhet det berör, utan man måste göra något åt de störande gästerna, menar Kenth Williamsson (S).

– Det här är ett tragiskt beslut och det går precis tvärs emot vad femklövern har sagt om servering, mötesplats och samvaro. Det här beslutet kan nog socialnämnden ta själva. Man har pratat med de privatpersoner som äter där, det är väl fler personer som blir äldre och kommer att få behov. Det är därför vi har äldre- och handikapprådet att ta hjälp av. Nu stängs det. Efter alla diskussioner som har varit med mötesplatser så stänger man och medverkar till att göra Skillingaryds centrum och än mindre en samlingsplats som det borde vara. När jag var där och åt och då kunde man gå dit utan att beställa i förtid. Nu ska man beställa i förtid. Många blir oroliga för att beställa och sedan inte komma. När man skyller på arbetsmiljön och att inspektör dömt ut väggar och golv blir det ett svekskäl. När vi inte underhåller våra lokaler kan vi inte vara där. Det är den sämsta investeringen som vi kan göra. Sen är ni medvetna om att det ligger ett besparingskrav. Självklart är ni medvetna om att ni som nämnd får kritik för det här. Kommunstyrelsen har bestämt att sätta in ordningsvakter för att hålla ordning på torget. Istället för att avveckla en verksamhet ska man utveckla den. En kritik som har varit mot Sörgården och det är en del att vi flyttar ner verksamheten till torget är att de handikappade har svårt att ta sig upp till Sörgården. Det här blir uppochnervänt. Ni får tänka om och tänka rätt, säger Berry Lilja (S).

– Att sitta i socialnämnden är inte det smidigaste, där handlar det om svåra beslut. Svaret är tydligt. Det är en mötesplats och den pågår som innan. Ju mer vi blandar ihop matserveringen och verksamheten som pågår som vanligt. Vi kommer så småningom att få klart Mejeriet och att lägga stora pengar på köksrenovering är inte klokt. Mötesverksamheten pågår som vanligt, däremot har man stängt lunchserveringen och jag tycker att vi ska hålla oss där, menar Gert Jonsson (M).

Berry Lilja (S) påminde femklövern om att det är kvalitetshöjande att äta tillsammans

– Jag kan hålla med dig i mycket. Socialnämnden fattar beslut och jag hoppas att femklövern tänker om. Mötesplatser och måltider diskuterats väldigt ofta att mötas över en måltid ska vara en kvalitetsupplevelse och därmed det som görs på Jupiter genom att servera lunch, nu tas det bort, kontrar Berry Lilja (S).

– Min tolkning är att det skulle vara upp hos råden och vänt innan beslut. Det här är en vård- och omsorgsdel, inte enbart en lunchservering. Har man lokaler som man inte kan använda är väl det sämsta, då får vi inget för pengarna, säger Kenth Williamsson (S).

– Jag förstår inte riktigt vad du menar Gert, att det inte skulle vara en social verksamhet och att vi skulle fokusera på det bra jobbet de gör. Det var inte riktigt det allt handlade. Tänk efter före, det är svaga människor vi jobbar där. Behåll Jupiter tills Mejeriet är klart, avslutar Tuula Ingner (S).

Taggar

Dela


1 reaktion på Jupiters lunchstängning debatterades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *