Nyheter

Juridik – höstens nyhet på Fenix

Nyheter Elever kan, från och med i höst, läsa juridik på ekonomiprogrammet vid Fenix i Vaggeryd

Mats Grennborg är tillbaka på Fenix. Här med ekonomiläraren Jennie-Ann Hillergård

Mats Grennborg, bosatt i Barnarp, är tillbaka i Vaggeryd och Fenix efter tio år. Tillsammans med ekonomiläraren Jennie-Ann Hillergård finns det till hösten möjlighet att välja juridikinriktning på ekonomiprogrammet.

– Nu kan vi utöka vårt ekonomiprogram med ny inriktning som verkligen har saknats här på Fenix. Idag väljer eleverna annan ort för att få kunskaperna, men från hösten finns utbildningen på hemmaplan. Som skola är det viktigt att vi fångar in alla elever i kommunen, säger Jennie-Ann Hillergård.

Mats Grennborg, känd sedan tidigare av många, undervisar i juridik, entreprenörsskap och ekonomi på skola i Jönköping och från hösten kommer han att finnas på Fenix heltid.

– Jag kommer att undervisa huvudsakligen i två delar, det gäller privatjuridik och affärsjuridik ur ett företagarperspektiv. Begreppen som är kopplade till företagsverksamheten och dess kunder. De två delarna kompletterar varandra, både om man är privat eller företagare. Det är fortfarande gymnasienivå så det blir grunderna i juridik. Om man tänker sig lagar och förordningar vad som gäller när man startar företag, vi går igenom olika företagsformer, marknadsrätt, konkurrens på lika villkor, kartellbildning, kurs i rätten och samhället där man går igenom hur lagar stiftas. Vi kommer att göra studiebesök på rättegångar, vilket brukar vara mycket intressant, säger Mats Grennborg.

– Den här inriktningen gör att man kan satsa vidare på en juridisk karriär, bli jurist eller advokat och åklagare. Domare inom rättsväsendet är det idag brist på, fortsätter Mats Grennborg.

Att vara lärare på en stor eller mindre skola är skillnad, menar Mats, och nämner att man är mer flexibel på en mindre skola och med mindre klasser blir det det mer närhet till eleverna och således blir undervisningen bra för det kommande yrkeslivet.

– I och med att alla känner alla så gör man gärna bra ifrån sig på en mindre skola, intygar Mats.

– I ekonomiprogrammet till hösten kan eleverna välja inriktning på antingen ekonomi eller juridik och vi har fått Mats som kommer att hjälpa oss, det kommer att bli en mycket bra resurs, menar Jennie-Ann Hillergård och välkomnar Mats till lärargänget på Fenix.

Vad är det bästa med att vara lärare?

– Mötet med eleverna. När de slutat och man möts igen är det väldigt roligt att se hur det har gått, säger Jennie-Ann.

– Det bästa tycker jag är att se unga människor växa och speciellt med det här UF-konceptet som finns, avrundar Mats.

Ekonomiprogrammet innehåller 2 500 poäng, där gymnasiegemensamma ämnen ingår med hälften av poängen. I programmet kan eleven välja juridik 300 poäng, där det ingår filosofi, affärsjuridik, rätten och samhället samt psykologi. Programmet är framtagit för dig som är intresserad av samhälls- och företagsekonomi samt rättsystem. Programmet är högskoleförberedande och man kan studera vidare på högskola inom ekonomi, juridik och andra samhällsvetenskapliga områden. Ekonomin i olika länder hör ofta ihop med varandra. En ekonomisk kris i ett land kan påverka ekonomin i ett annat. Detsamma gäller olika lagar. På ekonomiprogrammet studerar du ekonomiska förhållanden i samhället och du får lära dig om länders olika möjligheter till handel – och hur det går till när länder går samman och sluter avtal om lagar eller om ekonomi. Eleven får lära sig om företagets roll i samhället, både i Sverige och internationellt, då man studerar företagets juridiska ansvar.

Intagningen till programmet är öppen till på måndag och omval öppnar senare i april.

Taggar

Dela


1 reaktion på Juridik – höstens nyhet på Fenix

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *