Nyheter

Just nu inga tillstånd till nya vindkraft

Nyheter En enig kommunstyrelse beslutade något helt annat än vad som tidigare aviserats när frågan om att uppdatera vindbruksplanen kom till politikernas bord för tredje gången

Initiativärendet väckte Mats Oskarsson (M) till politikerkompisarna i kommunstyrelsen där han önskade att man skyndsamt tar fram en ny vindbruksplan som harmoniserar med nyligen beslutade översiktsplanen.

I kommunstyrelsens arbetsutskott, som är första anhalt för ärenden, yrkade Kenth Williamsson (S) bifall till kommunledningens förslag som var att avslå önskan om att ta fram en ny vindbruksplan. Thomas Axelsson (KD) ville där och då bifalla förslaget att omarbeta och förnya planen.

LÄS MER:  Avslag: Ingen ny vindbruksplan

I kommunstyrelsen blev det ett enigt avslag på förslaget om att uppdatera vindbruksplanen. Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen berättar varför det svängde:
– Det hade nog inte blivit så om Mats inte aviserat att vi inte ska bevilja några tillstånd på några vindkraft tills någon ny plan är på gång. Och det var det vi gick på. Som den politiska viljan är nu så finns det inte någon acceptans just nu. Ingen vill ha det och då är det ingen mening att göra om planen. Det får man göra i framtiden istället. 

Thomas Axelsson (KD);
– Det var ett välkommet beslut. Vi ger inte tillstånd till nya vindkraftparker. Sedan ska man veta att det är tredje gången den här frågan kommer upp, tidigare har både SD och KD lagt förslaget. Att det nu kommer en tredje gång och då via M är bra, konstaterar Axelsson och menar att både regelverket liksom tekniska detaljer har förändrats sedan ursprungliga planen gjorts. 

LÄS MER:  Voterade om uppdatering av vindbruksplan

Gert Jonsson (M) igen:
– Lägga ner tid och pengar på en ny plan när man på förhand inte vill ha vindkraft. Bättre att ta ett nytt beslut att man inte godkänner nya ansökningar. Vi kommer att ta fram en energiplan först och främst. Alla är överens om det. 

Arkivbild

Taggar

Dela


13 reaktioner på Just nu inga tillstånd till nya vindkraft

Fantastisk artikel att läsa!

Tack Thomas Axelsson och Mats Oskarsson som tidigt förstått och sett att vi har en utbredd bebyggelse i kommunen att vindkraft med dagens mått inte får plats mellan bostäderna. Tack för allt ert arbete och att ni stått på er!

Och Gert! Det är en briljant ide om att faktiskt se att vi kan säga nej till etablering av vindkraft i kommunen! Utan vindbruksplan! Jag ser framemot att se vad du lägger fram för förslag vidare kring detta! Som jag ser det har det gått åt så mycket politisk energi för att tvista kring vindkraftens varande eller icke varande. Det är tekniken som gått framåt (höjden på verken) och nu har även politiken nått i kapp!

Kom ihåg. Vid 1400meters och minst 7 gånger verkets höjd som skyddsavståndet till bostad så finns det ju inga platser att bygga på i kommunen. Sunt förnuft!

Återigen fantastiskt!

Vem var värd att lyssna på när ni nu tog beslut om ingen mer vindkraft? För inte lyssnade ni på oss boende när vi på alla sätt vi kunde försökte få er ja-sägare att förstå vilka konsekvenser det skulle få för oss. Ni fick flera chanser att säga nej men ändå körde ni över oss vid varje röstning. Vad har förändrats? Har man tagit åt sig fakta nu sent om sides?
Äntligen ett välkommet beslut! Men vad ska ni göra för oss? Eller ska vi bara nöja oss med att majoriteten inte var så pålästa då?

Johanna,
Det är upp till kommunrådet, kanslichefen och kommundirektören att förklara hur och varför allt förhalades och hur det hur det kunde komma sig att trots beslut om att använda veton, trots beslut om att anlita extern kompetens så skedde varken det ena eller det andra. Det är vidare upp till Moderaternas styrelse under ledning av ordföranden att se till att förklaring blir expedierad.

Nämen vill inte Vaggeryds kommun bevilja fler vindkraftsparker, varför då då ?

Var det inte så fantastiskt bra att Vaggeryds kommun skulle ha flera ” egna” eller troligen kinesiska vindkraftsindustrier?

Helt rätt men man undrar varför vissa har ändrat åsikt ?

Är detta då ett erkännande till de som i alla år kämpat mot vindkraftsbygge i kommunen?
Det gänget visste vad de pratade om ?

Tragiskt för grannarna till Boarps indusrtiområde att poletten ramlade ner försent på de styrande bara.

Liselotte

Att upptäcka brister i sina argument
13 år för sent, är en klen tröst för de
som förorsakats denna miljökatastrof.
Att M svänger nu är en föga tröst.
Kappan har väl fått lite för
mycket motvind…?
Vindkraft är och har alltid varit ett
dåligt sett att tillverka el samt att bistå
”den gröna omställningen”
som inte alls är grön!

Johan, jag vill påpeka att 4 av 7 moderater röstade nej den gången. Nu var dock tiden mogen för att få med alla på tåget.

Jag trodde att det var kommunfullmäktige som beslutade om eventuellt veto/vindkraft.

Det kommunens politiker kan påverka är den framtida mark- och vattenanvändning. Detta gör ni lämpligen genom en översiktsplan. Kommunens översiktsplan har ni nyligen arbetats fram och antagit. Speglar den inte kommunens intentioner?

Det är miljöprövningsdelegationen som har till uppgift att pröva och besluta om platsen och dess verksamhet är lämplig. För att beviljas tillstånd får verksamheten inte överskrida lagstiftarens uppsatta gränsvärden.

Varför är ni blivit så företagsfientliga? Vill ni stoppa all tillståndsplikt verksamhet?

Kommunen kanske hädanefter vill värna om sina kommuninvånare istället för de riskkapitalbolag som vanligtvis köper upp vindkraft?

Vindbruksplanen är ett tematiskt tillägg till översiktsplanen. Redan innan översiktsplanen antogs, så beslutades att vindbruksplanen skulle uppdateras så fort ny översiktsplan var färdig.
Mitt initiativärende om att påbörja detta arbete snarast, blev inte mottaget i den andan.
-Nya planer ska tas fram först, det vill säga energiplan för kommunen.
Kanske är det rätt, men då ska vi inte ta beslut om nya vindkraftsverk, innan ny vindbruksplan är upprättad. Ett tydligt ställningstagande för dem som funderade på att etablera sin vindkraft här.

Nej, vi är inte emot nya seriösa företag.

Däremot måste man ifrågasätta affärsidén hos dem som vill bygga produktion som endast levererar när marknaden betalar som sämst och nyttan är försumbar.

Tematiskt tillägg till en översiktsplan som inte är juridiskt bindande. Hyllvärmare och lätta poäng.

Jag trodde att Moderaterna var för företagande, valfrihet och att marknaden skulle styra vilka affärsidéer som skulle bli verklighet.

Ett exempel på tillståndspliktig verksamhet som inte kommer att kunna expandera om S får som de vill finns i norra delen av idrottsplatsområdet i Vaggeryd och när Nyfiken ändå nämner företagsfientlighet så är frågan om simhall i det området ett sällan skådat exempel på företagsfientlighet som M enligt uppgift inte stödjer mer än i ett exemplar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *