Nyheter

Just nu: Nya arenan skjuts upp

Nyheter Den nya fotbollsarenan i Värnamo föreslås skjutas på framtiden.

På kommunstyrelsens möte diskuterades budgeten. På bordet låg alliansens, Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas budgetförslag. Då hände något oväntat. Centerpartisten Johan Hilding biföll alliansens budget, men la också ett tilläggsyrkande om att vänta med arenabygget. I stället för att fortsätta det pågående arbetet yrkade han på en byggstart först 2026. Yrkandet fick inte oväntat stöd av ledamöterna från oppositionen och tillsammans med Johan Hildings egen röst blev siffrorna sju mot sex för att skjuta bygget på framtiden. Vi har försökt att nå Johan Hilding utan att lyckas. Till SVT Jönköping säger han dock följande:

– Jag är inte emot arenan men just nu är det så mycket annat som vi behöver pengar till.

Hildings beslut diskuterades under eftermiddagens pressträff rörande alliansens budget.

– Det blev en överraskning för oss alla tror jag, att någon som har suttit med i budgetberedningen och har ställt sig bakom budgetförslaget och plötsligt vänder i frågan kom som en blixt från en klar himmel. Alliansen har ju målsättningen att kunna sätta i gång arenabygget. Vi tror att det är viktigt för tillväxten för Värnamo, för IFK och för alla de barn ungdomar som är engagerade i IFK. Vi har en arena i dag i Finnvedsvallen som inte är godkänd för allsvenskt spel. Om vi skjuter det här på framtiden så riskerar vi att flytta hela elitsatsningen till Borås. Det innebär också att Svenska Fotbollförbundet kan avbryta den dispenstiden som vi nu har, vilket innebär att nästa hemmamatch kan spelas i Borås, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M).

– Vad vinner vi på att bara skjuta fram byggstarten? Jämför vi med Sverigedemokraternas budget så skiljer sig endast 0,2 procent i från varandra. Att skjuta fram arenabygget påverkar inte resultatet på något vidare sätt, utan då kan man lika gärna säga nej till att bygga den i stället för att skjuta fram den tre år, säger Håkan Johansson (KD).

– Konsekvensen av det hela blir ju att vi kanske inte behöver bygga arenan. Dessutom ska man ju ha klart för sig att det har skett en upphandling. Än så länge är den lagd under sekretess så vi vet inte vad den innehåller men man ska ha skäl för att avbryta den. I så fall lär det bli ett överklagande och förlorar man den så, bara för att man har ändrat sig tror jag inte håller som skäl, då är det förknippat med stora viten, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Mikael Karlsson (C).

– Alla vill ju att den ska byggas. Byggs den inte nu så kan vi lägga ner projektet. Det fanns som alternativ att renovera Finnvedsvallen, men kommunen såg att kostnadsmässigt skulle det inte göra någon större skillnad mot att bygga en ny arena. Från IFK:s sida är vi glada över att kommunen vill bygga en ny arena. Dessutom får kommunen in en intäkt i form av en hyresgäst. Att flytta fram byggstarten löser inga problem. Det är ungefär samma sak som att säga att man inte vill bygga en arena, säger Fredrik Lingeskog (L).

Även oppositionen blev överrraskad.

– Jag fick reda på det hela strax innan vi kom in till mötet. Jag hann inte ens säga till partikamraterna. Det var lite chockerande, man tänkte ”det här kan inte stämma”. Han yrkade precis som vi hade lagt det och då kunde vi inte säga nej. Sedan tycker jag att det är lite lustigt att bara lyfta ur arenan ur förslaget. Jag får en känsla att alliansens investeringsförslag inte känns riktigt upparbetat. Då tycker jag att man ska rösta på vårt förslag i stället. Vi vill gärna bygga en arena, men som omvärldsläget ser ut just nu så ser vi inte det som ett alternativ. Att bygga en arena samtidigt som vi skär ner på resurser inom andra områden och ger sämre förutsättningar våra anställda känns inte bra i min mage, säger oppositionsrådet Anetté Myrvold (S).

– Det här kom som en stor överraskning. Förra veckan avhandlas vår och S budgetförslag i en annan tidning och då fick jag frågan om jag kunde tänka mig att det fanns en alliansledamot som kunde vända i frågan om arenabygget. Jag svarade att ”det kommer aldrig att hända”. Att någon skulle yrka att arenan lyfts ur budgeten gjorde mig paff, säger Jan Cherek (SD).

Men helt klart är det inte att arenan skjuts upp. Frågan ska slutligt avgöras i kommunfullmäktige den 21 juni. Där har normalt alliansen 26 mandat mot övriga 25. Med Johan Hildings svängom är det 25 som vill bygga nu och 26 som vill vänta. Hur man röstar i kommunfullmäktige återstår att se.

Text: David Alin och Henrik Skoglund

Taggar

Dela


Läs mer

IFK-ordföranden efter chockbeskedet: ”Skulle inte överleva det”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *