Nyheter

Kampen mot gigantiska maskiner

Nyheter Kommande tilltänkta boendemiljön i Ekesås förändrar familjers syn på vindkraftverk

Lasse studerar vindkraftdokumenten i datorn  [1/6]

Familjen Järnebark/Fransson nybyggda altan. Och var vindkraftverken kommer att synas mycket tydligt  [2/6]

Vy väster om Ekesås. Familjen hoppas på fortsatt fri sikt  [3/6]

Lasse, Nellie, Lissie och Matilda är grannar i Ekesås  [4/6]

Lissie och Nellie, vill som mamma Matilda. inte heller ha någon vindkraft i skogen  [5/6]

Ansökan om 13 verk, karta över området  [6/6]

Vindkraftverk är ett känsligt ämne. Det handlar om pengar och miljö. Kommuninvånarna är klyvna i frågan. Eolus Vind planerar att investera 400 miljoner i Boarpsområdet.

Vi har åkt ut till Lasse Olsson som bor i gamla skolan i Ekesås. Och han är minst sagt förgrymmad över att ingen politiker lyssnar på de boende.

– Det som folk i allmänhet inte förstår är hur stora de här vindkraftverken är. Alla tror att det bara är en pinne som sticker upp ur marken men det här handlar om gigantiska maskiner som kostar 40 miljoner per styck att bygga, säger Lasse.

Miljökonsekvensutredningen som vindkraftverksbolaget har gjort är inte helt enkel att förstå och kanske inte utredd helt fullt ut. Fotomontaget som företaget har gjort är snedvriden och visar inte hur det egentligen kommer att se ut.

– Går man utanför dörren och tittar mot grannens ladugård i sydväst ser man på pappret att tre till fyra stycken verk bara syns lite över ladugårdstaket. Vi har överklagat till miljödomstolen i Östergötland att företaget måste ju göra en karta som är rätt. Fotomontaget ska givetvis vara västerut. De har gjort bilden helt osannolikt dumt, tycker minsann att detta är ett domstolsbrott, påpekar Lasse samtidigt som han visar sin egen skiss över Ekesås i rätt riktning.

Sydväst om Ekesås ska alltså 13 verk byggas, enligt ansökan. Det är 150 meter högt till navet och 200 meter upp till vingspetsen.

– Det här är otroligt stora verk och förstör hela vår livsbetingelse. Vi slåss mot detta utan att få hjälp någonstans. Ingen som har pratat med oss som bor här och påverkas av verken. Det är bara den som hyr ut marken som får ersättning. Jag förstår att det är pengar som styr, här kan man få ut mer pengar än vad gården är värd på 25 år. Men vad händer om bolaget går i konkurs, det är ingen som har tänkt på det, påpekar Lasse.

– Majoriteten här har ingen åsikt då säkert 98% inte vet vad det här handlar om. Ur miljökonsekvensen poängteras vikten med ljud, skuggor och påverkan på fågellivet. Men ingenting om vad de boende får för miljö. Människor bryr de sig inte om. Det är annorlunda regler i Tyskland, därför bygger utländska bolag vindkraftparker här i Sverige. De kör över oss boende fullständigt, säger Lasse.

– I vindkraftsbolagets informationsblad finns ingen information om var kommande ställverket ska vara placerat. Var kablarna ska dras och hur. Tydligen ska det tekniska besluten tas sedan, påpekar Lasse samtidigt som han funderar på vattendragen och grusvägen i området kommer se ut efter all transport bygget kräver.

Lasse nämner att det finns en ytterligare ansökan från ett annat bolag om att bygga tio verk öster och väster mellan Ekesås och Mörkhultet.

– Som tur är har den ansökan inte kommit så långt. Tänk om vi får 23 verk här inom synhåll, inflikar Lasse.

Vi träffar Matilda Fransson som tillsammans med sambon Johan Järnebark och flickorna Nellie och Lissie är relativt nyinflyttade på gården bredvid. Det gamla huset har fått en total renovering och här har familjen planerat sin framtid.

– Vi vill inte ha vindkraft på första parkett precis utanför huset. Vi har sån fantastisk rogivande utsikt idag och den vill vi behålla, säger Matilda.

Föreningen ”Nej till vindkraft i Boarp” startades för tre år sedan. Föreningen har idag 34 sakägare. Enligt vindkraftsbolaget har 27 sakägare lämnat in synpunkter för att förhindra byggandet. Eolus Vind AB har cirka 5 000 aktieägare.

Fortsättning lär följa…

Sara Mejving

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *