Nyheter

Kan alla Tofterydsbor sjunga?

Nyheter Den frågan ställde sig Ulf Abrahamsson (C) när han besökte medborgardialogen i Tofteryd och erkände att han som Vaggerydsbo är allt lite avundsjuk på Tofterydsborna. Förslag lämnades även från bygdens invånare att kommunen ska jobba för ett äldreboende på Tallnäs

Tofthagaskolans matsal fylldes med bybor  [1/29]

  [2/29]

  [3/29]

Tunga trion intervjuas av Johanna Malmborg. Från vänster Fredrik, Johnny och Dag  [4/29]

  [5/29]

Kjell Boberg och Jesper Åkerman  [6/29]

Sune Toftgård  [7/29]

Kristoffer Flood hade precis intervjuats av Johanna Malmborg  [8/29]

Kjell inväntar...  [9/29]

Sven Gustavsson svarar  [10/29]

  [11/29]

  [12/29]

Kjell pratar om influensområdet och skjutfältet  [13/29]

  [14/29]

  [15/29]

Magnus Ljunggren, tekniska chefen, informerade om cykelvägen som det inte finns pengar till i nuläget  [16/29]

Jesper och Sven fikar  [17/29]

  [18/29]

  [19/29]

  [20/29]

Barnens vykort  [21/29]

Barnens vykort  [22/29]

Barnens vykort  [23/29]

  [24/29]

Barnens vykort  [25/29]

Barnens vykort  [26/29]

Elsa Toftgård placerar en cykel på kartan  [27/29]

  [28/29]

Johanna och Gert var ansvariga politiker  [29/29]

– Får man vara avundsjuk på er när man bor i Vaggeryd? Det är jag på er revy, den lilla knodden som knappt kan gå är med och han som inte heller kan gå bara för han är för gammal är med i revyn. Men jag undrar – kan alla Tofterydsbor sjunga? undrar Ulf Abrahamsson (C) och får ett rungande ja i Tofthagaskolan.

Under kvällen hade alla besökare fått tycka till om Tofteryd och vad var det som hade kommit fram under kvällen?

– Vi har fått många cyklar, några läskiga platser var vägen, vardagsrummet finns i Nåthult och det är där man hänger. Vi hade även lite input kring skolan och Tallnäs. Alla lappar som sitter här har att göra med badplatsen. Man önskade service med glasskiosk, vuxna önskar utegym vid badplatsen. Hastigheten på vägen ner till skolan skulle sänkas med ett fartgupp och sedan har vi fått veta när det gäller Munkaleden där man anser att dessa är lite otydliga när det gäller skyltningen. Rastplats i norra delen av Linnesjön är önskvärd, säger Madeleine Larsson och Hanna Grönlund som har ansvarat för framtid och utvecklingen på landskapskartan i Tofthagaskolan.

Johanna Malmborg (C) visar vad skolbarnen har ritat och önskat och väggarna var fyllda med bilder.

– Glasskiosk med korv och godis, lekplats, utegym som kan användas av gamla och unga, cykelväg, övergångsställe, vattenruschbana, Tofthagaskolan slår rekord i barnens vykort, här finns många blivande entreprenörer, det ser vi, säger Gert Jonsson (M).

– Jag hoppas att den här kulturutredningen ska plockas fram. Tvätta av den och använd den som Hembygdsföreningen gjorde för fyra år sedan, menar Kjell Boberg.

PO Toftgård diskuterar med Kenth Williamsson (S)

Hur ser Tofteryd ut om tio år?

– Ska skolan vara dubbelt stor? ”Nej!, skolan ska vara lagom”

– Hur ska vi göra för att skolan ska vara lagom, undrar Johanna Malmborg (C).

– Inga strömavbrott och inga beviljade bygglov, kommenterar PO Toftgård.

– Det som är imponerande att komma hit som inflyttad igen är att se all företagsverksamhet. Att bo och uppleva allt här är det bästa, därför är det bedrövligt att man inte kan bygga mer, menar Kjell Boberg.

– Den tunga trafiken till Svenarum behövs göras något åt, säger en Tofterydsbo.

– Jag vill att man utvecklar Tallnäs till någon form av äldreboende, så att vi kan bo kvar i bygden även när vi blir gamla. Där finns all gemenskap, mat och möjlighet till aktiviteter. Kan inte kommunen köpa äldreboendeplatser på Tallnäs, undrar en tjej från Tofteryd och får med sig applåder och ”mycket bra förslag” tyckte alla.

– Ibland händer det att barn inte får dricka vattnet här ute på skolan. Det vore bra om det blir kommunalt vatten ut hit, säger Anna Maria Toftgård och menar att kommunen är stolta över skolan här i Tofteryd och då gäller det inte bara att prata om det utan göra något också.

– Alla barn har någongång hämtat en spann vatten i sjön till toaletten, det har inte föräldrarna i Skillingaryd uppskattat precis, kommenterar en mamma.

Slutorden och önskemålen från medborgardialogen blev;

”Vi vill inte att skolan ska bli större, vi vill inte flytta till Hok eller Skillingaryd. Vi vill bygga mer och kunna cykla till skolan”.

Tofteryd med omnejd har cirka 670 invånare där 335 är män och 336 kvinnor.

Vad är Tofterydsborna stolta över? ”Bra lantbruk, människorna, aktiv ungdomsverksamhet, driftiga invånare, fantastisk utveckling, anrikt landskap, levande bygd, vacker omgivning, skolan, kämparglöden, mycket småföretagande, man samlas i olika projekt, missionshuset, gött samarbete, föreningarna, Tallnäs och revyn”.

Vad skulle Tofterydsborna ännu stoltare? ”Bygga och bo i hela Tofteryd, Byggbar mark, fler tomter, Byasamlingar och cykelvägen”.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *