Nyheter

Kan det bli pedagogisk omsorg i Åker?

Nyheter – Det är inte logiskt, man vill hämta sina barn på samma ställe. Funderingen gällande pedagogisk omsorg kontra fritidshem diskuterades under barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde

Arkivfoto Åkers skola

Förvaltningen och arbetsutskottet lämnade förslag på att slå ihop dagens förskola i Åker och fritidshem till en samlad verksamhet vid Åkers skola. I tjänsteskrivelsen står följande: ”Att ha en samlad verksamhet i form av pedagogisk omsorg för barn i förskoleåldern samt elever tillhörande årskurs F-3, gör att vi fortsatt kan hålla i gång verksamheten genom att den blir enklare att bemanna och organisera. Behovet att bedriva fritidshem och förskola som pedagogisk omsorg föreligger tills ett elevunderlag åter finns för att anta barn till förskoleklassen i Åker”. 

– Fritidshemmet försvinner och man kanske har ett barn i förskolan i Åker och ett barn som går skola i Klevshult eller Skillingaryd. Det här blir inte logiskt och man vill som förälder hämta sina barn på ett ställe. Det finns invändningar för att ha en pedagogisk omsorg i förhållande till fritidshem, men vi kan inte anställa förskollärare. Det är knepigt att göra om verksamheten. När vi gör det kanske föräldrarna inte vill ha kvar barnen i Åker. Vi tänker en vända till gällande fritidshemmet i Åker och vad har vi för alternativ för att lösa livspusslet för föräldrarna? Det är inte lätt att ändra på saker, det drar med sig en del arbete, menar barn- och utbildningens ordförande Jenny Larsen (KD). 

En återremiss av ärendet ”pedagogisk omsorg” gjordes och inget beslut togs därmed.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Kan det bli pedagogisk omsorg i Åker?

Det är nio kilometer mellan Åker och Skillingaryd. Detsamma avstånd mellan Klevshult och Skillingaryd. Det är inga bra lokaler och personalen byts ofta ut. Om det nu ska vurmas så mycket för Åker så sök jobb som lärare där. Nostalgi och ideologi bör inte tillämpas på vissa verksamheter där det inte önskas eller behövs.

Jag fattar inte varför femklövern nu erkänner att de misslyckats totalt vad gäller barnomsorg och skola i Åker. Ryck av plåstret och erkänn att er skolpolitik hänger inte ihop. Era partier har ju drivit fram fria skolvalet för längesedan. Detsamma gäller friskoleutvecklingen. Femklövern måste sluta med att försöka backa in i framtiden och lura väljarna i Åkerbygden.

Den centraliseringsvåg som pågår i hela Sverige vad gäller många verksamhetsgrenar gynnar inte landsbygden. Det är ett välkänt faktum. Ett valår vill tydligen alla partier vara landsbygdspartier.
Centerpartiet är det alla år, inte bara valår.
S är ett centraliseringsparti och har alltid varit det.

Frågan återremitterades då Centerpartiet menar att juridiken är oklar. Pedagogisk omsorg ska erbjudas ”om vårdnadshavare efterfrågar det”. En kommun får inte göra det av till exempel ekonomiska skäl. Det finns inte samma krav på sådan verksamhet. Det handlar till exempel om omsorg, inte utbildning som i fritidshem och förskola och är inte en del av skolväsendet. Det krävs inte heller utbildad personal och läroplanen är bara en rekommendation. Därför är det viktigt att fördjupa sig i frågan. Å ena sidan kan det ses som ytterligare en försämring, en i raden av alltför många. Å andra sidan behöver människor få ihop sina liv, även när man inte bor i centralorten.

Men ge upp! Det finns väl bättre sätt att spendera kommunens skattepengarna på i våra fritids- och skolverksamheter! Jag säger stackars barn som ska växa upp där! de kommer ju att få en chock när de en gång får byta skola. Om nu inte Åker väljer att ha ett gymnasium också…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *