Nyheter

Kåre Boberg föreläste om WIK:s 100 år

Nyheter IOGT/NTO och Waggeryds Museiförening inbjöd på onsdagen till två coronaanpassade föreläsningar på Bäckalyckan.

Kåre i berättartagen före åskovädret  [1/8]

Delar av den coronaplacerade publiken – max 30  [2/8]

Lennart och Sven-Bertil leder besökarna i WIK:s kampsång  [3/8]

Åskvädret skrämde in mötet till Bäckalyckans storstuga  [4/8]

Berry Lilja berättar om hur det gick till när han blev ordförande i WIK  [5/8]

Thomas Johansson hälsar från WIK:s A-lag i fotboll  [6/8]

Staffan Löfström från WIK:s styrelse informerar  [7/8]

Max 30 gäster vid de båda föreläsningarna  [8/8]

Två gånger 30 förhandsbokade biljetter tingades snabbt. Publiken satt glest utspridd framför Bäckalyckans nybyggda entré som fungerade som scen. Eftermiddagens första del med Kåres föreläsning om sin nyutkomna bok om WIK klarades av innan åskovädret tvingade in publik och arrangörer till storstugan.

Kåre svarade för en grundlig genomgång om bokprojektet och belyste bokens åtta kapitel med detaljrika berättelser. Hans anslag blev ödesmatchen i Unnaryd 1981 som WIK vann med 4-0. En absolut nödvändig vinst efter flera års kräftgång i seriesystemet för den ärevördiga fotbollen i Vaggeryd. Kåre var en i laget som genom segern fick uppleva hur WIK fick ny vind i sina segel.

De största kapitlen handlar naturligt nog om fotboll och bandy. Här beskriver Kåre hur sporterna introducerades i Vaggeryd och vilka personer som var banbrytare. Kåre berättar om hur fotbollen gick från primitiva förhållanden på grusplanen vid Slätten i Götafors till Idrottsplatsens konstgräs och allt däremellan. För bandyns del började det på Hjortsjön och förutsättningarna kulminerade när konstisbanan stod färdig. Självklart beskriver Kåre fotbollens glansdagar på 1950-talet och bandyns två säsonger i Allsvenskan och alla kvalförsök som gjordes. 335 bilder kompletterar texterna. Några av de bästa har Sven ”Gliet” Eliasson tagit.

Kåre berättade hur VSOK bröt sig ur WIK. Gunnar Fredriksson och Joseph Boberg gick i täten för friluftsfolket när de tyckte att WIK:s styrelse snålade med pengarna till skid- och orienteringssporten. Friidrotten var WIK:s ”flaggskepp” under 1930- och 40-talet. Klubben tillhörde en av Smålands främsta. Seth Lindgren, Stig Andersson och Georg Sjögren är friidrottare som får stort utrymme.

Damfotbollen och ungdomsidrotten får egna kapitel i boken.

Programmets andra avdelning bjöd på personliga minnen av gamla WIK:are. Thore Ohlsson, dagens programledare, med många säsonger bakom sig som bandy- och fotbollsspelare lockade fram dråpliga minnen av Lennart Karlsson, Sven-Bertil Karlsson, Kurt Andersson, Eva Eliasson, Berry Lilja och Mats Elmgren.

Thomas Johansson gav en hälsning från WIK:s A-lag som i höstas avancerade till division tre och som i år startat höstsäsongen med tre raka segrar. Staffan Löfström hälsade från den nuvarande styrelsen och påpekade föreningens ständiga behov av styrelsefolk, funktionärer och ledare.

Nästa lördag förmiddag blir det boksläpp med försäljning av ”100 år med Waggeryds IK” i Järnvägsparken utanför Magnisa stuga.

Lars Erik Joakimson

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *