Nyheter

Kåre och Lars Erik är årets kulturpristagare

Nyheter Kåre Boberg och Lars Erik Joakimson har inte särskilt oväntat utsetts till årets kulturpristagare i Vaggeryds kommun.

Kåre Boberg har som vanligt mycket att förtälja och Lars Erik Joakimson är idel öra  [1/10]

Kåre Boberg och Lars Erik Joakimson är årets kulturpristagare i Vaggeryds kommun  [2/10]

Ett av de senaste förvärven till museiföreningen är WIK:s kiosk  [3/10]

Lars Erik Joakimson har tidigare fått glädjas åt kulturpris från Waggeryds Museiförening och Hembygdsrådet  [4/10]

Lars Erik Joakimson. Arkivbild  [5/10]

Lars Erik Joakimson. Arkivbild  [6/10]

Kåre Boberg och på väggen andra Stora grabbar i WIK. Arkivbild  [7/10]

Kåre Boberg kan det mesta om Waggeryds IK:s profiler. Arkivbild  [8/10]

Kåre Boberg presenterade i augusti sin bok om WIK  [9/10]

Kåre Boberg som journalist hos Skillingaryd.nu  [10/10]

Kåre Boberg är 68 fyllda och jobbade bara till för något år sedan hos oss på Skillingaryd.nu. En annan som vi haft mycket kontakt med är Lars Erik Joakimson, tolv år äldre och även han med ett stort hembygdsintresse.

Det är kultur- och fritidsnämnden som utsett duon till årets kulturpristagre och ser man vad som hänt i år och under en räcka av år förstår man att valet var ganska lätt.

Lars Erik är uppvuxen i Taberg där för övrigt hans bror är vice ordförande i den lokala hembygdsföreningen. Lars Erik flyttade sedermera till Bondstorp som lärare för att 1968 börja på realskolan i Vaggeryd. En av hans elever där var just Kåre Boberg. För övrigt var även författaren till denna artikel en av eleverna.

Lars Erik fick så småningom ett stort intresse för den nya bygden och på allvar när det blev aktuellt att rädda Magnisa stuga som blev uppkomsten till i år 25-åriga Waggeryds Museiförening. Lars Erik är ordförande i denna förening och har så varit sedan 2011. Han var dock med redan från föreningens start och en av dem som jobbade för att rädda den stuga som kom att rullas över gatan till sin nuvarande plats. Andra som jobbade intensivt med Magnisa stuga de första åren var bland andra Kåre Bobergs farbror Georg, Ingemar Ingefjäll, Thore Ohlsson och Evert Melin.

• Från barndomen
Kåre hade närmast hembygdsintresset i modersmjölken, eller rättare sagt efter sin far Natan Boberg. Natam var på sin tid den store hembygdskämpen i Vaggeryd och blev för övrigt en av de tre som premiäråret 1979 fick ta emot kommunens kulturpris. De andra två var Gustav ”Skomakare” Andersson och Curt Svenningson.

Två senare gick Natan plötsligt bort och Kåre tog över huvudansvaret med i år 60-årsjubilerande Byarums Hembygdsförenings årsskrift. Allt sedan dess har Kåre varit en av de drivande med hembygdsboken.

• Redan Vaggerydsprofil
Kåre har för övrigt i år varit lite extra uppmärksammad genom sin bok om Waggeryds IK 100 år och som mottagare av vänskapsklubbens pris Årets Vaggerydsprofil.

Kåre och Lars Erik har haft ett extra stort samarbete under 2020 för det var Waggeryds Museiförening som stod bakom utgivningen om boken om Waggeryds IK 100 år.

• Motivering
”100 år med Waggeryds IK” är ingen traditionell jubileumsbok utan en berättelse om en förening, som påtagligt präglat sin hembygd och som genom sina idrottsliga framgångar placerat Vaggeryd på Sverigekartan.”

Taggar

Dela


14 reaktioner på Kåre och Lars Erik är årets kulturpristagare

Grattis till er båda det är ni väl värda
Man får väl sträcka lite extra på sig eftersom L-E var min lärare och Kåre var klasskompis

Stort Grattis Lars-Erik och Kåre! Så välförtjänt där årets bokutgivning var kronan på verket efter många års troget kulturarbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *