Nyheter

Karlssonbuss; ny aktör för all busstrafik i Kronoberg

Nyheter Från juni 2023 kommer Karlssonbuss i Vaggeryd AB att köra all linjelagd busstrafik i region Kronoberg, både stadstrafik och regiontrafik. Det står klart sedan Region Kronoberg på tisdagen fattade tilldelningsbeslut i upphandlingen. Kontraktsvärdet uppgår till cirka fyra miljarder kronor. En stor förlorare är Bergkvarabuss som idag har en omfattande trafik i regionen.

Arkivbild från 2019

Upphandlingen innebär att antalet trafikföretag som kör för Länstrafiken Kronoberg minskar från dagens elva företag (varav tre ägs av Karlssonbuss) till ett enda företag.Karlssonbuss kör idag både regionbusstrafik och skolskjutstrafik under varumärkena Grimslövsbuss, Moheda Buss och Sven Carlsson Trafik.

Upphandlingen omfattar 173 tursatta bussar, varav 47 i stadstrafik. Växjö och Älmhult får helt elektrisk stadstrafik. I Växjö ska en ny bussdepå byggas där elbussarna kan laddas och få service. En stor del av regionbusstrfiken kommer att drivas med biogas.

Trafikstart är den 19 juni 2023 och avtalet löper på tolv år.

Under senaste året har Region Kronoberg arbetat med upphandling av nya stads, – och regionbusstrafik. Idag presenterar Region Kronoberg vinnaren och det blir Karlssonbuss i Vaggeryd AB som får uppdraget att utföra trafiken från juni 2023.

– Vi har arbetat med ett brett underlag och fått in många varierande anbud, allt från små företag som lagt anbud på endast en buss upp till Sveriges största bussföretag. Vår projektorganisation för upphandlingen har haft en god kontakt med alla anbudsgivare under processen, säger Mikael Johansson, regionstyrelsens ordförande (M).

Incitament för kundnöjdhet utgör en del av ersättningen till trafikföretaget i avtalet. Kontinuerliga kundundersökningar kommer att göras och utgör underlag för incitamentet. Det betyder att kundens upplevelse påverkar nivån på trafikföretagets intäkter.

– Vi har satsat på elbussar i stadstrafiken, ny elbussdepå i Växjö och stor andel biogas i regiontrafiken. Utöver dessa förbättringar blir det även ett mer attraktivt och större trafikutbud. Trots satsningarna blir kostnaden för trafiken lägre än idag. Vi kronobergare kommer helt enkelt att få mer hållbar kollektivtrafik för pengarna, säger Mikael Johansson.

Avtalsspärr löper i tio dagar fram till och med den 2 juli. 

Karlssonbuss var tidigare ett familjeägt företag. Som vi tidigare rapporterat förvärvades aktiemajoriteten i företaget i januari av det kanadensisk-brittiska investmentbolaget CBRE Caledon Capital Management Inc. Familjen Karlsson behöll då en mindre aktiepost i koncernen. Företaget etablerades 1949.

Källa: Bussmagasinet.se

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *