Nyheter

Karlssons slutövar i skogen

Nyheter Julia och Martin, båda Karlsson i efternamn, är två rekryter vi träffade ute vid Östra Lägret i Skillingaryd under slutövningen Våreld

Martin Karlsson och Julia Karlsson övar vid Östra Lägret  [1/14]

"Vi har fått väldigt många nya kamrater"  [2/14]

Fordonen täcks. Julia berättar att det då inte släpper ut någon värme om fiende letar från ovan med värmekamera  [3/14]

Östra Lägret Skillingaryd  [4/14]

Karlssons under sin slutövning Våreld  [5/14]

"Snart kanske det brakar loss..."  [6/14]

  [7/14]

Till vänster är Martin som är elektriker och kommer att gå tillbaka till det civila efter muck. Julia, till höger och mer sminkad, planerar fortsättning inom försvaret  [8/14]

Gruppchef och major  [9/14]

I bilen får det plats fem personer. "Men det blir trångt", säger Martin som är fordonsförare  [10/14]

Martin Karlsson och Julia Karlsson  [11/14]

35 fordon totalt fanns under torsdagsförmiddagen i övningen  [12/14]

Slutövning i Skillingaryd  [13/14]

Ett fordon förflyttar sig...  [14/14]

Julia bor i Vetlanda och Martin i Jönköping. Nu ser de snart slutet på sin elva respektive nio månadersutbildning inom försvaret.

– Vi övar färdighet som en del av ett kompani. Det handlar om fördröjnings- och fältarbete. Här finns allt från sjukvårdare till mekaniker, signalister och vi som har hand om trossen som innebär mat, logistik och material bland annat, säger Martin Karlsson, 20 år.

– Vi är tio tjejer totalt och jag tycker allt att det är mest jämställdaste branschen jag varit med i, berättar Julia som under övningen kör mat till kompaniledningen och är ansvarig för kompaniets samband.

– Övningen har känt bra hitintills, men snart brakar det väl loss ordentligt, menar Julia och tittar på Martin som instämmer ”kul när det händer något, men man vet inte vad och när”.

– Via sambandet får reda på att vi ska plocka ner allt och förflytta oss samt kanske upprätta en tankplats, berättar Martin.

En ”vanlig” morgon för rekryterna kan se ut så här; Oftast har order kommit kvällen innan om förflyttning ska göras under tidig morgon. Revelj klockan 06.00, riva förläggning som tar cirka 50 minuter, förflyttning till annan plats, uppbyggnad av ny plats. I Julia och Martins kompani ingår 27 fordon och äta frukost? Det görs när eller om tid finnes…

– Det här är det bästa jag gjort och vill inte ha det här ogjort. Jag har lärt mig att jobba i grupp och växt otroligt mycket i mig själv, säger Julia som kommer att bli vice korpral efter muck.

– I Eksjö övade man ett litet moment, här får vi helheten och alla pusselbitarna faller liksom på plats. Jag själv är fordonsförare och nu tar rivningen av förläggningen mycket kortare tid än när vi började, berättar Martin som trivs bra med rekrytkamraterna i skogen utanför Skillingaryd.

Julia startade sin utbildning vecka 30 och Martin gick på vecka 38. Den 13 juni muckar båda ungdomarna Karlssons. En av dem kommer att fortsätta inom försvarsmakten och det är Julia som sökt in på officersutbildningen vid Karlberg i Stockholm.

– Det var inget jag planerade när jag mönstrade. Det är något som har växt fram under utbildningens gång, avslutar Julia.

Martin Karlsson däremot tänker att gå tillbaka till det civila, som elektriker, efter avslutad utbildning. Däremot kommer han att bli ”T-anställd” som innebär att man är tidvis anställd och inkallad vid specifik övning.

Fram till imorgon finns Karlssons ute i Skillingarydskogarna innan Våreld drar vidare till Skövde för övningens sista dagar.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *