Nyheter

KD firade 60 år

Nyheter När kristdemokrater från hela landet denna helg möttes i Västerås för årets kommunpolitiska dagar i Västerås, så skedde det med en jubilerande anda. Partiet fyller 60 år. 

  [1/4]

  [2/4]

  [3/4]

  [4/4]

Tidigare partiledare som Alf Svensson och Göran Hägglund hyllades, men höll även bejublade tal. Även Lars Adaktusson hyllades för sina insatser de senaste åren.

Under parollen ”Gränser & Frihet” höll Alice Måwe Teodorescu ett tal om om Ukraina och Israel. Om varför EU behövs mer än någonsin.

Kristen Demokratisk Samling bildades 1964, i strid mot samhällsandan. Partiet ville då få in kristna värderingar i politiken när övriga samhället gjorde allt för att göra upp med tidigare generationers värderingar. Man arbetade hårt för att ta sig in i riksdagen, men det blev en lång kamp. Först 1985 kom dåvarande partiledaren Alf Svensson in i riksdagen genom ett samarbete med Centern. 1991 kom partiet in i riksdagen av egen kraft och direkt in i regeringen Bildt. Partiet har sedan dess suttit med i alla borgerliga regeringar.

I den nuvarande regeringen har Kristdemokraterna sex ministerposter. Det är dubbelt så många som någon gång tidigare (1991-94, 2006-10, 2010-14). För första gången i svensk historia är dessutom en kristdemokrat Sveriges vice statsminister. Kristdemokraterna leder tre departement och finns på fyra olika departement. 

Från Vaggeryds kommun deltog Jan-Erik Viktor och Thomas Axelsson.

Bilder: Privat.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *