Nyheter

(KD) svarar om ensamkommande

Nyheter "Den utvidgade gymnasielagen som regeringen nu föreslår innebär en ökad rättsosäkerhet", läs insändaren från Jenny Larsen (KD).

Jenny Larsen (KD) debatterar

Regeringen har reagerar alldeles för sent på situationen och det blir svårt och otydligt med regelverk som enbart gäller för de asylsökande som registrerats före 24 november 2015 och som då uppgav att de var under 18 år. 

Lagens rättsosäkerhet har påtalats av remissinstanser såsom Migrationsverket, Advokatsamfundet och Polisen. JK menar att förslaget brister ur ett rättssäkerhets- och likabehandlingsperspektiv.

KD anser att det inte vara vilken dag man kom eller vilken ålder man uppgav vid tillfället som avgör om man får stanna, utan det ska istället vara om man har skyddsskäl eller är i en mycket utsatt situation eller om det finns särskilt ömmande omständigheter eller som det tidigare hette av humanitära skäl. Dessa skäl togs bort 20 juli 2016.

KD står därför fast vid sitt förslag om att införa särskilda/synnerligen ömmande omständigheter och rätt till familjeåterförening. Det är två förslag som ligger på riksdagens bord och snabbt kan behandlas. Dessutom innebär det en rättssäker ordning och det finns en praxis sedan tidigare.

Jenny Larsen
Gruppledare Kristdemokraterna

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *