Nyheter

KD vill se ett bredare stödpaket till näringsliv

Nyheter I går kväll skulle stödpaket gällande serveringstillstånd klubbas igenom på kommunfullmäktige. Ett sent förslag från KD splittrade tidigare enad femklöver och ajournering vid det digitala sammanträdet gjordes.

Sedan tidigare har kommunstyrelsen bestämt sig för att, på grund av synnerliga skäl i samband med covid-19, komplettera tidigare sju stödåtgärder för näringslivet och skulle under gårdagskvällen besluta att återbetala avgifter för serveringstillstånd och för tillsyn av serveringstillstånd för 2020, att inga avgifter för serveringstillstånd och för tillsyn av serveringstillstånd tas ut för 2021, att avgift för ianspråkstagande av allmän platsmark för befintliga uteserveringar i nuvarande omfattning ej uttas för 2021 och att kommunfullmäktige kompenserar socialnämnden för bortfallet av serveringstillstånd och för tillsyn av serveringstillstånd.

Men under kommunfullmäktigedebatten framkom det att KD, ingående i femklövern, önskade ett bredare stödpaket. Men vi startar med debatten om vad det satsats på och inte under pandemin…

Kenth Williamsson (S); 
– Hur har det gåt med resursutbyte? Vi har lyft frågan tidigare när det gäller hyreslättnader och att kommunen ska stödja det lokala näringslivet med presentkort. Det här har inte kostat så mycket, utan det har varit bra och viktiga åtgärder. Vi vill att gymnasieelever ska garanteras ett varmt mål mat om dagen och det hade inte kostat så mycket då elever valt att inte äta på skolan. Våra restauranger har haft det tufft, det är ju de som är drabbade som vi ska hjälpa. Nu kommer det en satsning till denna bransch, även om det är lite sent.

– Allting som vi startade förra året, resursutbyte, lär inte vara några oklarheter. När man ska servera lunch till gymnasieelever sa vi nej till, då vi sneglat på andra kommuner som det inte fungerat. Jönköping gick ut och är lite kryddade och drev det här lite längre. Centerns tanke från början det här med återbetalning. I dag är det dessa åtgärder som går till beslut, säger Gert Jonsson (M).

– Jag vet inte om du missförstod mig. Vi kommer naturligtvis att lyfta näringslivsfrågor som tidigare. Min fråga är att man öppnar kring en dialog med resursutbyte, vad har hänt? Undrar Kenth Williamsson (S).

– Jag yrkar bifall till det här förslaget men vi i KD har ett förslag att man hade velat se det som bredare. Nu blev det ett smalt förslag när det gäller kommunala avgifter. Andra kommuner har gjort paket, där även livsmedelskontroller varit med. Det känns konstigt om andra kan men inte vi. I andra kommuner har man sett över andra kommunala avgifter. Jag vill att man jobbar vidare med stödpaket till näringslivet, men jag tycker ändå att det är viktigt att visa att pandemin inte är över och att det kommer att ta tid för lokala företagare att komma på fötter igen. Vi måste ha tydliga stöd och som riktas till bredare verksamheter. Det finns andra verksamheter som inte serverar alkohol som är drabbade i dag. Jag undrar om det går att göra ett tilläggsyrkande för lokala företagare som drabbas ekonomiskt, säger Jenny Larsen (KD).

Gert Jonsson (M) är tydligare mot Kenth Williamsson (S);
– Du får ställa frågan till kommundirektören inför kommande kommunstyrelse. Jenny, när vi går fram med ett förslag med vad som är möjligt och tillsynsavgiften är inte möjlig, så har vi stämt av det här med våra jurister. När det gäller livsmedelstillsyn är detta inte lagenligt enligt kommunallagen. Även om vi har rätt att fatta ett fullmäktigebeslut måste det vara lagligt. Från början kom det från vissa näringsidkare. Vi har processat i arbetsutskottet, kommunstyrelsen och jurister. Jag yrkar avslag på Jennys tillägg då detta inte är möjligt att genomföra, kommenterar Gert Jonsson (M).

– Finns flera kommuner som är laglydiga. Jag vill ha ett bredare stödpaket för de som drabbats av covid-19. Då blir det rättvist. Jag ser kommuner som har 10–15 förslag på sin agenda. Vi måste ha ett bredare förslag, säger Jenny Larsen (KD).

– Det går bra att lyfta det här i kommunstyrelsen igen. Lyft den igen, det är mitt tips och det är så att vi tycker att det är lite tunt, men i det här läget har vi inget yrkande än ett bifall. Lyft det igen Jenny, du kanske får med dig fler, menar Roger Ödebrink (S).

– Det är viktigt att vi visar att vi är handlingskraftiga. Kommunfullmäktige kan också visa på handlingskraft och ge detta i uppdrag i dag, menar Jenny Larsen (KD).

– Jag yrkar bifall till förslaget. Nu blev det en märklig diskussion. Det har pratat mycket om vad vi gjort. Om jag inte är ute och seglar nu så har vi näringslivsrådets möte i morgon. Jag påstår att vi hela tiden i samsyn tittar över vad vi i kommunen kan stötta. Det slutar vi inte med efter fullmäktige i kväll. Frågan kommer att leva under pandemin, vi har gjort det här i samsyn och det ska vi fortsätta med, kommenterar Ulf Abrahamsson (C).

Magnus Thelin (L);
– Det är väl ett ställningstagande att titta bredare, åt kommunstyrelsen?

Tilläggsyrkande gäller att kommunstyrelsen ska se över ett bredare stödpaket, enligt (KD)-förslaget. Kommunfullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M) fann att tilläggsyrkande ja eller nej var oklart så votering fick göras.

Röstningen ”Ja” för att behålla förslaget som det kommunstyrelsen gjort i sin helhet gjorde; S, C, M, SD och EMP.

Röstningen ”Nej” skulle politikerna rösta för att lägga till (KD) tilläggsyrkande och det gjorde; L, KD, MP samt en M-röst och V.

Voteringen där (KD):s tilläggsyrkande fick 11 röster och kommunstyrelsens förslag vann med 30 röster.

Kommunfullmäktige beslutade att behålla förslaget som kommunstyrelsen föreslagit och sju serveringsstödåtgärder bifölls, som ovan beskrivits, och röstade ned tilläggsyrkandet om ett bredare stödpaket.

Taggar

Dela


2 reaktioner på KD vill se ett bredare stödpaket till näringsliv

Bo, jag tror du övertolkar beslutet. Frågan är vem som är ute i populismens spår…

Äntligen ett beslut där KD sätts på plats. Inte en dag för tidigt. KD är med sina ständigt återkommande populistiska förslag i kommunstyrelsen på väg att fördärva helheten i kommunen. Ett annat exempel där KD fått styra utvecklingen är inom skola och utbildning. Att skåda utvecklingen utav skollokalerna i Vaggeryd tätort är skrämmande. Jag hoppas kommuninvånarna kommer ihåg detta inför nästa års val till kommunfullmäktige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *