Nyheter

Ken höll ut – och blev invald

Nyheter Vid kommunfullmäktiges sammanträde i måndags var det en åhörare som satt kvar tills det var slut. Det var Ken Frick. Vi har fått en pratstund med nyinvalde politikern från Hankabo.

Ensam satt han kvar. Det lönade sig, han blev invald som ersättare i kommunstyrelsen och i budgetberdeningen

Ett enhälligt kommunfullmäktige valde in Ken Frick till (L)-ersättare i kommunstyrelsen och budgetberedningen vid fullmäktiges sammanträde.

Hur kommer det sig att du engagerar dig politiskt?

– Har alltid varit intresserad och följt med vad som händer i politiken, men sedan kom den där dagen för snart fyra år sedan då vi hamnade rakt framför ett par 200 meter höga vindkraftverk. Att stora delar av vår mark skulle bli belagd med byggförbud och det faktum att om vindkraftsparken skulle bli verklighet skulle vi inte längre kunna bo kvar. Innan detta levde vi vår dröm, nu på vårt eget Hankabo där mitt i skogen som så många generationer gjort före oss.

– I och med detta har jag suttit som åhörare på så många fullmäktigemöten som jag hunnit med, jag tror många som suttit ner och lyssnat på ett fullmäktigemöte vet vad jag menar när jag säger att det är lite som att lära sig snusa… det smakar lite si så där…   Senare kommer förståelsen, viljan att delta och ta ansvar för kommunens framtid sakta men säkert, börjar Ken Frick (L) berätta.

Valet av parti, var det lätt eller svårt?

– Har väl aldrig tidigare röstat direkt på partier utan istället lagt min röst på starka och tydliga människor med sunda ideér. Men nu efter fyra års funderingar hamnade jag där jag är. Parti efter parti ströks, de med ett suspekt förflutet, de som rör ihop saker som inte hör ihop, de flummiga, de med starka band till utomparlamentariska grupperingar, vilka förstås efter en eventuell vinst vill ha något tillbaka.

– Kvar blev då Liberalerna, jag letade också upp ursprunget, den ”frisinnade landsföreningen” som formellt bildades 1902, då slogs man bland annat för rösträtt åt alla, kvinnors rätt och lika värde, dessa är grunden till dagens liberaler, och ”frisinnad” – det är jag ju. Frihet är att få vara den du är, att få tycka som du vill men också ett ansvar att så upp för denna frihet, att bidra, att försvara, att hjälpa och att respektera varandra som vi är. Då finns det kanske en chans att vi får vara de vi är och tycka som vi vill, även i morgon. Nu är det naturligtvis skillnad på kommunal politik och politik på riksnivå, men som det ser ut i världen just nu så behöver världen en rejäl dos Liberalism. säger Ken Frick.

Platsen som ersättare i kommunstyrelsen och budgetberedningen, vad vill du förändra?

– Det finns förstås en väldig massa frågor som är viktiga att jobba med. Absolut viktigast är barnen och skolan, de är kommunens framtid. Ett annat stort problem att ta tag i, innan det går för långt och blir för sent, det är integrationen, se till att dessa istället blir en resurs. En sak som måste förändras är transparensen i kommunens arbete, om inte människor på ett enkelt sätt kan följa med i vad som händer och sker då tryter snart intresset, menar Ken Frick.

Vad tror du det roligaste är att få jobba med politik?

– Att kunna påverka och genom samverkan se till att saker och ting förändras till det bättre, avslutar den nye (L)-ersättaren i kommunstyrelsen Ken Frick.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *