Nyheter

Kenth debatterar Gullvivan

Nyheter Kenth Williamsson debatterar frågan kring nedläggningen av Gullvivans avdelning på äldreboendet Sörgården i Skillingaryd.

Diskussionen om Gullvivan manar till eftertanke

Kenth Williamsson (S). Arkivbild

När vi Socialdemokrater kritiserat den bristfälliga informationen eller att ärendena i många fall tagit onödigt lång tid så har man kallat oss gnälliga. Men tydlighet och transparans är ett politiskt ansvar.

Ett typexempel var att ett flertal invånare hörde av sig till oss i somras för att få reda på var man kunde läsa om de neddragningar som femklövern hade beslutat om i budgeten för 2018. Framför allt låg intresset på besparingar inom bibliotekets verksamhet. Men trots att man visste att majoriteten gått ut med ett sparbeting på tre procent kunde man inte hitta det i protokoll på hemsidan.

Även PWC – revisionsföretag – som fick uppdraget att genomlysa kommunledningskontoret verksamhet var också tydlig med att det fanns brister på detta område och att det var extra viktigt att informera när det gäller neddragningar av verksamhet.
Att flertalet ärenden tagit lång tid visar även ärendelistan till kommunfullmäktige. Exempelvis återkommer två motioner som femklövern själv har motionerat om ”Gratis Wifi till äldreboenden” och ”Ge utbildad personal i förskolan tillsvidaretjänster” (Motioner är framför allt oppositionens sätt att kunna lyfta frågor) och som gått fram och tillbaka flera gånger.

Andra exempel är att det tar längre tid att ta fram detaljplaner (vilket även revisorerna har konstaterat) där Gästgivaren är ett tydligt exempel. Detta har sannolikt påverkat Vsbo eftersom man inte lyckats färdigställa några bostäder under 2017 trots det stora behovet.
Att femklöverns egna politiker inte känner att man fått tillräckligt med information om de neddragningar som man själva föreslagit och sedan tagit beslut om i nämnden, manar till eftertanke. Hur ska då oppositionen och allmänheten få den insyn som man som medborgare ska kunna kräva?

Kenth Williamsson
Oppositionsråd (S) Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


4 reaktioner på Kenth debatterar Gullvivan

Ett märkligt inlägg, Thomas. Ingen enda socialdemokrat, varken i nämnden eller på någon annan nivå i politiken, har gått ut offentligt och försökt förklara bort beslutet kring Gullvivan. Vi har inte klagat på brist på information i det här ärendet. Det är det Centern och enbart Centern som har gjort.

Kenths inlägg handlar om ärendegång och information generellt. Kanske är Gullvivan inte den bästa rubriken.

Att stänga Gullvivan ingår i det sparförslag som förvaltningen lade fram när budgetförutsättningarna blev kända. Med tanke på arbetsmiljö och boendemiljö så framstod det som en vettig lösning jämfört med andra möjliga besparingar. Därför har vi inte reserverat oss mot beslutet, vilket vi däremot gjorde mot själva budgeten.

Sanningen bara sanningen och inget annat än sanningen.

Det är beklagligt att de Socialdemokraterna inte vill diskutera en så här viktig fråga som Gullvivan på ett ärligt sätt. Att blanda bort korten, skylla på brist på information eller minskade budgetanslag är inte trovärdigt..
Anledning till att Gullvivan stängs beror i första hand att arbetsmiljön för personalen och boendemiljön för brukarna inte uppfyller kriterier för en god arbetsmiljö.
Detta beslut togs av en enig socialnämnd. Det vore klädsamt om ni stod upp för Era parti-representanters beslut i nämnden.
Kvalitén på äldrevården är hög i Vaggeryds kommun. Det skall vi fortsatta att verka för.
För övrigt, VSBO hade byggt hus under 2017, om det inte varit för de överklagande som kommit in. Under 2018 har VSBO planer att bygga ett stort antal bostäder både i Skillingaryd och Vaggeryd.

/ Thomas Axelsson (KD)

Så man drar samma saker många gånger utan beslut
Vill man ha många arvoden eller vad handlar det om
Skillingaryd verkar vara de som får ta smällen för denna långbänk
Inga bostäder = lika med ingen utveckling
Ett medvetet val ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *