Nyheter

Kenth frågar Ann-Katrin om personlig assistans

Nyheter Oppositionsrådet Kenth Williamsson (S) har lämnat in en interpellation till socialnämndens ordförande Ann-Katrin Löfstedt (M) angående personlig assistans. Läs interpellationen i sin helhet nedan.

Kenth Williamsson (S). Arkivfoto

Om du vill ha kommunen som arbetsgivare i Vaggeryds kommun så sköts personlig assistans av ett privat företag efter ett beslut i kommunfullmäktige. Men det går också att själv vara arbetsgivare för assistenterna eller så kan man anlita ett kooperativ, en förening eller någon privat assistansgivare som arbetsgivare.

Personlig assistans är en viktig verksamhet som betyder mycket för att enskilda ska få ett bra och rikt liv. Meningen är att man ska kunna leva så självständigt som möjligt och på det sätt som brukaren vill.

De senaste åren har tyvärr rapporterna om brottslighet kopplad till personlig assistans varit många. Det framkommer tydligt hur den organiserade brottsligheten, på svenska skattebetalares bekostnad, tillskansar sig stora belopp. Detta är djupt bekymmersamt och måste motverkas på alla sätt. Därför är det extra viktigt att man granskar och följer upp dessa företag, för utan tydliga krav och en kvalitativ uppföljning riskerar enskilda att drabbas och skattemedel att gå förlorade.

Redan förra året har Försäkringskassan kommit in med flera anmälningar mot företaget och i skrivelsen framgår det också att ”Bolaget och företrädaren har en lång historia av olämplighet”. IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har därefter återkallat tillståndet att bedriva personlig assistans för företaget som kommunen anlitar efter att de gjort en lämplighetsprövning av bolaget.

Därför skulle vi vilja veta:

Har det ställts tillräckliga kvalitetskrav när personlig assistans har handlats upp och vilka krav har ställts?

Hur kommer det sig att de som vill ha kommunen som arbetsgivare tilldelas ett företag som har en ”lång historia av olämplighet”?

Är det rimligt att kommunen anlitar bolag som anses olämpliga av Försäkringskassan?

Hur följer ni upp och granskar verksamheten med personlig assistans i Vaggeryds kommun så att brukarna garanteras en god vård och omsorg?

Har det hänt tidigare att bolag som driver eller har drivit personlig assistans i Vaggeryds kommun fått tillståndet indraget av IVO?

Hur ska kommunen fortsättningsvis se till att man inte hamlar i en liknande situation igen?

För Socialdemokraterna

Kenth Williamsson/Gruppledare

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *