Nyheter

Klagar på dålig luft i skolan

Klagar på dålig luft i skolan

Nyheter Föräldrarådet vid Fågelforsskolan 6–9 i Skillingaryd har lämnat ett medborgarförslag till kommunen med anledning av dålig luft i skolan.

Fågelforsskolan. Arkivbild

Brevet till kommunen inleds med en bakgrund till arbetsmiljöproblemet:

– Dålig luftkvalitet har varit det största arbetsmiljöproblemet på Fågelforsskolan sedan lång tid och det har tagits upp på skyddsronder, i elevråd och i föräldraråd under flera år. Både elever och skolpersonal har uppgett besvär med luften, bland annat halsont, torra eller rinnande ögon, trötthet och koncentrationssvårigheter. Elever med hälsobesvär har skickats via skolsköterska till vårdcentral. Eleverna har inte samma problem under skoluppehållen, noteras i skrivelsen.

– Eftersom kommunen valde att inte svara på Arbetsmiljöverkets underrättelse 2016-03-29 om att kommunen ska åtgärda de kvarstående bristerna avseende ventilationen/inomhusklimatet på Fågelforsskolan 6–9, beslöt Arbetsmiljöverket 2016-05-17 om ett föreläggande gällande att kommunen vid vite skulle ha åtgärdat bristerna senast 2016-09-01.

Kommunen överklagade beslutet om föreläggande 2016-05-31, med information från Fastighetsenheten om att ventilationen installerades 1991 och att den enligt Folkhälsomyndighetens råd om ventilation inte har kapacitet för den nuvarande personbelastningen på Fågelforsskolan.

Man uppgav också att ventilations- och belysningssystemen enligt lokalplanen ska bytas ut inom mindre än 3 år och att värmesystemet ska ses över. Tills dess har man rekommenderat skolan att anpassa antalet personer i rummen till rekommenderad personbelastning, ha kortare lektioner med längre mellanliggande raster och att öppna fönster för vädring under rasterna.

Skolans rektor har svarat Fastighetsenheten att deras rekommendationer inte är praktiskt möjliga att genomföra. De skulle kräva fler klassrum, fler lärare och längre skoldagar. Vädring är också olämpligt för elever med allergiproblem.

Kommunstyrelsen beslöt 2017-03-01 om att godkänna barn- och utbildningsnämndens förslag om att åtgärda prioriterade arbetsmiljöåtgärder punkt 1-7, men beslöt att invänta förvaltningsrättens utslag i kommunförvaltningens överklagan av ventilationsfrågan (punkt 8).

I skrivelsen noteras: De här åtgärderna finns med i lokalplanen för skollokalerna, men då först om fyra år och budgeten för detta är inte beslutad än.

Åtgärder behövs nu

Bristerna i arbetsmiljön på Fågelforsskolan 6–9 som har påtalats av Arbetsmiljöverket behöver åtgärdas omedelbart. Att göra detta är helt oberoende av det framtida utslaget i förvaltningsrätten angående Arbetsmiljöverkets föreläggande.

Föräldrarådets förslag till kommunfullmäktige:

Kommunfullmäktige behöver besluta att nödvändiga medel ska avsättas till att omedelbart åtgärda de brister som arbetsmiljöverket har påtalat avseende ventilationen/inomhusklimatet på Fågelforsskolan 6–9.

Föräldrarådet på Fågelforsskolan 6-9 via Maricha Asplund företrädare för föräldrarådet

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *