Nyheter

Klargörande – Fastighetsskötsel i egen regi

Nyheter Vi socialdemokrater har lämnat en motion för cirka ett år sedan där vi föreslår att kommunen ska planera för att återta fastighetsskötsel av byggnader (inre) och fastighetsskötsel av utemiljö (yttre) i egen regi när de nuvarande avtalen med entreprenörer går ut. Budgetjusteringar med anledning av detta bör också planeras parallellt. Läs S-debatten här

Ett missförstånd kring vår syn på detta har framgått av referat från kommunstyrelsens arbetsutskott.
Det vi önskar är att löpande fastighetsskötsel ska ske i egen regi inte att planerat underhåll av typen måleri, VVS-arbeten eller elinstallationer ska övergå i kommunal regi. Planerat underhåll görs på ett fungerande sätt redan nu. Det planeras av kommunens tjänstemän men utförs av entreprenörer med ramavtal. Här handlar det enbart om att ha lämplig mängd tjänstemän, med rätt kompens, inom tekniska förvaltningen för upprättande av fastighetsunderhållsplaner och för att leda genomförandet av dessa. Här kan det krävas förändring, så att det sker i tid, innan förfallet gått för långt.
Det vi önskade förändra med motionen är att det löpande underhållet ska bli effektivare och hållbarare. Då sparar vi pengar på sikt. Under flera år har detta inte fungerat till fullo. Vi har sett våra skolfastigheter, och nu även vårdcentralen, slitas ner och förfalla på ett sätt som inte kan få fortsätta. Vi menar att genom att dela upp ansvaret för detta och lägga ut delar på externa entreprenörer har oklarheter i ansvaret uppstått och delar av underhållet har inte blivit gjort i tid. Helhetsansvaret har uteblivit. Detta är inte hållbart!
Genom det beställarsystem som införts har helhetsansvaret försvunnit och åtgärder har dragit ut på tiden. Det dagliga underhållet som innebär att småskavanker genasts åtgärdas håller slitaget nere. Elever och personal i förskolor och skolor har fått acceptera slitna lokaler och misskötta utemiljöer. Eleverna ska inte vänja sig vid detta utan få uppleva stimulerande, grönskande skolgårdar med skuggande träd och stimulerande lekmiljöer. De ska ha sandade gångbanor och trappor vid halka och välstädade trevliga inomhusmiljöer. Har man det lär man sig att uppskatta detta och vara rädd om sin närmiljö.
Vi ser i de remissvar som inkommit från nämnderna att de delar vår syn att det inte fungerar optimalt.
Här behövs åtgärder.
Vi socialdemokrater är övertygade om att ett helhetsansvar för den löpande fastighetsskötseln med kommunalt anställd personal, som rör sig i lokalerna och själva kan upptäcka underhållsbehov, gör att vi inte behöver möta lokalvårdare, som delar ut hinkar för takdropp, och kommunalråd, som måste lova ”att aldrig hyra en barack”, även vid nästa Tofterydsrevy. Vi hoppas att Mygel & Mögel bara blir ett roligt minne. Vi tackar revymakarna för många goda skratt och förståelse för behovet av vår motion.
Anna Karin Slunge, för Socialdemokraterna.
Taggar

Dela


2 reaktioner på Klargörande – Fastighetsskötsel i egen regi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *