Nyheter

Klevshultsborna träffade politikerna

Nyheter Närmare ett 40-tal Klevshultsbor hade samlats i Pingstkyrkans källarlokal där samtliga partier var representerade och några tjänstemän mötte invånarna över kaffe och fralla.

Många hade samlats för att säga sitt  [1/5]

Klevshultsbor lyssnade intressant  [2/5]

En folder från barn- och utbildningsförvaltningen delades ut  [3/5]

Gert Jonsson (M) och kommundirektören Annika Hedvall startade mötet  [4/5]

Magnus Ljungren, teknisk chef, pratade om cykelvägar  [5/5]

Nya given för kommunens politiker och tjänstemän är cafédialog där invånarna under ett avspänt forum kan prata framtid tillsammans. Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande hälsade alla välkomna och informerade kort om vad kvällen ska innehålla.

– Vi har samlat in frågor dock har inte så inkommit. Vi ska köra en kort information om områden och sedan ska vi ha dialog runt borden och då ska vi passa på att fika. Vi ska vara en politiker per bord. Ni ska komma med synpunkter. Vi har en storredovisning sedan. Följa upp, det gjorde vi kanske inte efter Hok, men vi lär oss allteftersom, säger Gert Jonsson.

– Vi kommer att berätta om utvecklingen och hur planerar vi för Klevshult framöver, säger Annika Hedvall kommundirektör.

– Varför gör vi detta, det är för att vi ska få en dialog och hur Klevshult ska se ut framöver. Här är det viktigt att alla som tagit sig hit ska få säga vad man tycker. Hur ska Klevshult se ut 2030 och vi politiker får inte debattera ikväll, vi är här för att lyssna, menar Gert Jonsson (M).

År 2009 bodde det 250 personer i Klevshult. Förra året var det 302 personer varav 154 män och 148 kvinnor. Det föds 4 personer i snitt varje år. Vid kvällens medborgarcafé saknades dock den yngre generationen kan tyckas.

– Alla vägar i Klevshult är statliga. Cykelvägen till Skillingaryd är efterfrågad. Gatubelysningen bytte vi ut för ett år sedan, blev det bättre? Vi har en relativt ny lekplats och vi hoppas att ni tycker att den är lyckad. Vi har kommunalt vatten och avlopp, vi håller på att byta pumpen här i Klevshult förra veckan, säger Magnus Ljunggren.

– Den efterfrågade gång- och cykelvägen, det var tal om att nyttja vägen när vi tog bort plankorsningen, men det var ingen bra idé. Politiskt finns det en vilja på att lösa detta. Vi har inga avsatta medel till detta under kommande mandatperiod. Mycket nedskräpning till söder om lastbilstvätten. Tillsynsmyndigheten är inblandad i det här, berättar Magnus Ljunggren.

– Vi har jobbat mycket med en skola i framkant och den här broschyren är ett kommunikationsmaterial där medborgare, föräldrar och politiker ska kunna ta till sig. Hur många barn är det som åker skolskjuts varje dag? 600 barn och vi har 170 hållplatser totalt. Ordet ”än” ska ni använda när ni pratar med era barn och barnbarn. Vi har en fin skola här i Klevshult. Vi ska göra om alla vår landsbygdsskolor till F – 3. Hösten 2020 ska det bli F – 3 både i Klevshult och Åker, vi måste bygga ut Sörgårdsskolan först. Vi har 47 elever som går i Klevshult, varav 2 stycken kommer från Gnosjö kommun. 44 stycken kommer från Klevshults upptagningsområde och resten från Åkers upptagningsområde, berättar Per-Erik Lorentzon.

– Är det svårt att rekrytera lärare till Klevshult, undrar Bengt Fält.

– Det är inga problem så länge de inte säger upp sig. Kan vara svårt att rekrytera personal till en liten skola med få arbetskamrater. 4 – 6 skolorna kan vara svårt. Bättre när det är F – 3, fritids och förskola i samma lokaler, då finns det fler arbetskamrater, svarar Per-Erik Lorentzon.

– Klevshult är unikt med stort sågverk och ett attraktivt matställe. Vi har kommunal mark på andra sidan järnvägen, men vi har inget vatten och avlopp just där och vi är rädda för åkermarken, men jag val att ni ska diskutera det här. Var ska vi växa? Området vid Hagshultsvägen är detaljplanerat för bostäder och området är anslutet till kommunalt vatten- och avloppsnät, säger  Gert Jonsson (M).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *