Nyheter

Klimatpiloter sökes

Nyheter Kommunstyrelsen har nu beslutat att ingå i ett klimatprojekt där fem personer från kommunen ska ingå. Men något bidrag till de utvalda blir det inte.

Arkivfoto; Flygresor samlas i appen

Kommunen har fått en förfrågan om att delta i ett projekt som kallas Klimatpiloterna, vilket innebär att upp till fem personer i kommunen antar utmaningen att minska sina utsläpp från sin egen konsumtion genom att använda en digital klimatkalkylator, i detta fall Svalna. Deltagarna ska mata in sitt konsumtionsbeteende från till exemplet resor, konsumtion, mat, boende, shopping med mera. Klimatkalkylatorn räknar sedan ut deltagarnas klimatutsläpp och målet är att under ett år, från september i år, minska deltagarens egna utsläpp. Syftet med projektet är att lyfta frågan om hållbar konsumtion och livsstil samt att få deltagaren att minska sitt koldioxidutsläpp.

– Man tankar ner och en app och kopplar sitt bankkonto. Därefter ska det utvärderas i klimatsmarta köp. När vi hade arbetsutskottet fanns där en tjänsteskrivelsen som tyckte det var bra och att det skulle ge 5 000 kronor till varje person som skulle lämnas till valfri förening, säger Gert Jonsson (M).

– För det första är vi glada att femklövern ställde sig bakom förfrågan. (C) och (KD) var tveksamma till detta men till slut blev det att vi är med i projektet. Vi tycker att det är positivt om de fem som är med ändå kunde få 5 000 kronor som man kunde skänka till en förening. Efter detta gör man en ordentlig utvärdering. Detta projektet måste leva vidare och vi kommer att få erfarenheter. Vi var positiva till tjänsteskrivelsen och tyckte ändå att man kunde puscha med pengar. I Jönköping finns annat klimatprojekt där man får busskort och tillgång till elcykel och även en ellasttcykel, säger Kenth Williamsson (S).

Hur ska man rekrytera frivilliga som klimatpiloter?

– I projektet skriver man att föredrar att det kanske ska vara någon kändis i kommun också som är med. Kenths ide är bra att man skänker pengar till en förening, säger Magnus Thelin (L)

– Man ger det till en person som i sin tur donerar till en förening. Men precis som Gert började med att det här ska ändra ett konsumtionsändring. Då har man landat fel. Det bästa är att man kan få en blandning av olika sorters människor, men att det finns folk som kan ta ett steg. Jag är mycket förvånad över att vi var tvinga att votera om det här, säger Kenth Williamsson (S). 

– Det handlar om ytterst att vi ska få en bättre miljö och klimat. Vi måste alla förändra oss. Det blev votering och beslutet blir att vi deltager i projektet, men det utgår inga pengar, avslutar Gert Jonsson (M).

Från Energikontoret samt regionen Svalna finns följande information ”Hur många personer ni vill ha per kommun får ni bestämma, men fem kan vara rimligt. Om de ska vara kändisar eller ”vanligt folk” får ni också välja. Det kan vara kul och bör bli starkast med människor som är ”vanliga” men som alla känner till lokalt, t.ex. en rektor/pizzabagare/busschaufför/eldsjäl som alla är bekanta med. Har ni några villiga nationella kändisar i blandningen så är det förstås också en höjdare! En styrka med upplägget är att de som följer hur det går för deltagarna själva har tillgång till Svalna. Detta gör det lättare för alla dessa människor att gå från att titta och lära till att förändra sina egna vanor. Vi ser större potential till brett engagemang här än i andra klimatbantar-utmaningar som gjorts förr, där glappet mellan deltagare och följare varit större (även om det gjorts många bra!).”

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *