Nyheter

Klimatprognosen: Vaggeryd förlorar minst en månads snö

Nyheter Klimatförändringen gör att Vaggeryd sannolikt kommer att förlora tre av fem snödagar inom 50 år. Kanske ännu mer om vi inte minskar utsläppen. Newsworthy har med hjälp av SMHI:s klimatmodeller tagit reda på chanserna till en vit jul – nu och i framtiden

Till jul är det en sak många önskar sig: att vakna upp till snö utanför fönstret. Men chanserna till det skiljer sig åt rejält beroende på var man bor i vårt avlånga land.

I år ser en stor del av Sverige ut att få fira snölöst. Det är inte första gången under de senaste åren.

Sett till det senaste decenniet har man behövt ta sig norr om Stockholm för att ha 50 procents chans till en vit jul. För att vara helt säker på att få vakna till vita vyer har man behövt resa förbi både Hudiksvall, Sundsvall, och Sollefteå.

Klimatförändringar gör att vintrarna i Sverige kommer bli allt kortare. Frågan är inte om vi kommer att ha färre dagar med snö, utan snarare hur många. Det här är någonting som SMHI gör analys av.

De har tittat på hur framtidens klimat kan komma att se ut, beroende på hur halterna av koldioxid utvecklas under resten av århundradet.

Under de senaste decennierna har vi som bor i Vaggeryd kunnat räkna med i genomsnitt 49 dagar med minst fem centimeter snö, alltså ungefär sju veckor under en typisk vinter.

Men framtidens vintrar och jular ser ut att bli rejält annorlunda. Om 50 år tror klimatforskare att det bara kommer att finnas snö i Vaggeryd mellan sju och 18 dagar en typisk vinter.

Taggar

Dela


1 reaktion på Klimatprognosen: Vaggeryd förlorar minst en månads snö

Under Cretaceous-perioden 145 till 66 millioner år sedan fanns det inga polarisar och det var den varmaste perioden på jorden hittills så bryt inte ihop med din klimatångest för då var vi oskyldiga.
God jul på er

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *