Nyheter

Klimatveckan uppmärksammas

Nyheter I skola och förskola kommer man att uppmärksamma klimatveckan från och med imorgon

Arkivfoto

Inspirationsmenyn som barn och ungdomar kommer att erbjudas under klimatveckan är ursprungligen framtagen av Annika Unt.

– Vi har anpassat den något efter oss här i Vaggeryds kommun. I stora drag så tänker vi lokala och svenska råvaror och i säsong så långt det är möjligt. Ekologiskt i den mån det går. Vi serverar omtyckta maträtter med kända smaksättningar för att minska på svinnet och vi säsongsvarierar salladsbordet, säger Therese Lundell som är kostchef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Den klimatsmarta menyn som klimatrådet i Jönköpings län innehåller förslag till sex dagars meny, där en dag är soppa med extra fokus på tillbehör, en helvegetarisk dag med mättande pasta som bas, en fiskdag och en korv och nötdag finns med. Klimatrådet nämner att på måndagar är barn extra hungriga tidigt, därför en extra mättande rätt på måndagen. Onsdagen är soppdag så torsdagsbiffarna hinner förberedas. På fredagar har många familjer fredagsmys, allts extra energirik middag hemma, därför serveras det godaste och lyxigaste på torsdagen i skolan, då veckan är lång och uppmuntran behövs…

Kostchefen fanns med på barn- och utbildningsnämndens sammanträde förra veckan då politikerna fick ställa frågor och blev informerade om klimatmatsedeln.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *