Nyheter

Klockaregården

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.

På gården har förutom jordbruk funnits poststation, pensionatrörelse och affär. Post har funnits i Bondstorp sedan 1895. Posten flyttades från Västerlid 1918 till Klockaregården. Från 1918 fram till 1921 drevs posten av Karl-Gustav Granstrand, som sedan sålde gården till Justus Henning Jakobsson och hans hustru Maria. J H Jakobsson skötte postverksamheten i 25 år. År 1946 övertog hans dotter Dagmar Svensson sysslan och hade kvar den till 1961, då posten i Bondstorp ersattes med lantbrevbäring. Henning och Maria Jakobsson hade också pensionatverksamhet sommartid. En del gäster bodde på gården och en del i rum som hyrdes på de omkringliggande gårdarna. Under 1930-talet var Klockaregården en av Svenska Turistföreningens semestergårdar.

Pensionatrörelsen gav jobb inte bara till de fem egna döttrarna utan även till andra ungdomar i Bondstorp. Pensionatverksamheten upphörde i början av 40- talet. J H Jakobsson drev också lanthandel från 1921 till 1941. Där kunde man köpa allt från specerier till träskor och skosnören.1941 övertog den då 17-åriga Ingrid Svensson från Beth affärsrörelsen. Hon drev affären till 1950.

J H Jakobsson sålde gården 1941 till dottern och mågen Dagmar och Gunnar Svensson och sonen Gunnar Jakobsson.1945 omkom Gunnar Jakobsson i en militärolycka och Dagmar och Gunnar Svensson köpte då hela gården. Gården är kvar i släkten och ägs nu av barnbarns barn till Henning och Maria Jakobsson.

Bondstorps Hembygdsförening

  [1/3]

Sara Jakobsson (Aggedal), Elin Jakobsson (Axelsson), Astrid Jakobsson (Andersson), Dagmar Jakobsson (Svensson), Tyra Eriksson (från Plombo), Maria Jakobsson.  [2/3]

Det nyrenoverade uthuset på gården 2012.  [3/3]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *