Nyheter

Kolonilotter är toppen för odlingsintresserade

Nyheter I utkanten av Vaggeryd mot Svenarum till hittar man en oas med växter och odlingar av alla de slag. Lundbyholms Koloniförening visar upp sig i trädgårdsföreningens aktivitet ”Öppna Trädgårdar” på söndag .

Här odlas allt i från kål, morötter och jordgubbar till buskar och vackra blommor. Koloniområdet är ett ställe där många passerar men inte går in och tittar så på söndag är det ett bra tillfälle att göra det.

Vi har träffat Laila Olausson som är ledamot i föreningen. Hon har varit med i ungefär 20 år och föreningen startade i början av åttiotalet.

– För andra året i rad är vi med i öppna trädgårdar. Förra året var det i augusti och då blommade det ju väldigt mycket här. Nu är det ett helt annat skede och annan växtlighet. Vi blev tillfrågade av Susanne Smedberg i trädgårdsföreningen och det nappade vi på. Det ligger ju verkligen i tiden nu, berättar Laila.

– För ungefär fem år sedan var vi så få här så vi höll på att få lägga ner. En del av odlingsraderna fick vi lägga igen. Vi försökte på alla sätt och vis att få folk att komma hit och jag har nog nästan tvingat någon hit, säger Laila och skrattar. Helt plötsligt tog det fart och vi fick plöja upp det vi hade lagt igen och nu är det fullt här och vi har kö, det är jätteroligt!

– Många av oss är ju pensionärer men vi har även några yngre förmågor. Det är ett jättetrevligt gäng som hjälper varandra och vi har väldigt bra gemenskap.

För ett par år sedan kom det en motion till kommunen om att anlägga kolonilotter även i Skillingaryd, det var Klas Gustavsson, empartiet som lämnade förslaget. Det blev aldrig något med det då tekniska nämnden föreslog avslag på motionen och efter votering i kommunfullmäktige blev förslaget nedröstat.

– Intresset är ju väldigt stort, det ligger i tiden och kommunen har ju mark. Men det måste ju till en förening med stadgar och ordningsregler när man arrenderar av kommunen, säger Laila.

– Huset här som kommunen äger har vi nyss målat. Vi fick färg och brädor av kommunen att använda och vi fick göra jobbet själva. Vattnet som vi använder till odlingarna pumpas upp från en bäck i närheten, så vi är tacksamma att vi har lite karlar här som kan det tekniska. Ett tag var vi nästan bara kärringar här och då var det ju inte så enkelt, säger Laila och skrattar lite.

På söndag alltså, den 13 juni mellan 11.00 och 17.00 är det Öppna Trädgårdar i Vaggeryds kommun. Mer information finns på Vaggeryds Trädgårdsförenings Facebooksida.

Laila Olausson vid sin kolonilott.

Föreningens lilla hus där de kan förvara sina redskap.  [1/4]

Underbara jättevallmo i laxrosa färg.  [2/4]

Squash på tillväxt.  [3/4]

Odling på en av lotterna.  [4/4]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *