Nyheter

Kommer bygdens spadar jobba fortare än kommunens grävmaskiner?

Nyheter Att cykelvägen mellan Skillingaryd och Tofteryd skulle bli en het fråga var alla överens om innan dialogmötet i Tofteryd i tisdags kväll. På plats fanns tekniska chefen Magnus Ljunggren för att förklara och våra politiker försvarade. 2,6 miljoner har cykelvägen, som inte finns, redan kostat. Del 3

Cyklar, cyklar och cyklar

Magnus Ljunggren, tekniska chefen, berättade om hur cykelvägen kom till efter ett medborgarförslag som bifölls 2008.

– 2012 gjordes åtgärder på vägen till badplatsen. Naturvårdesinventering är gjord av Länsstyrelsen, projektering för avtal och arkeologi. Markavtalet slog broms i de flesta led, det har varit en lång resa med många jurister. Nu har vi ett avtal och det sträcker sig i 25 år, till oktober 2024. 2019 fick vi ett schaktförbud, men vi knäckte den lösningen. Vi har avtal med privata markägare. Arkeologernas utredning är klar. Nu finns det ingen avsatt budget för att bygga. Vi har en stor tillväxt som kräver sina investeringar. Kommunal VA-försörjning var tanken om ledning till Starkeryd, nu har de boende löst VA med egna medel. Det finns önskemål om kommunalt vatten- och avlopp till Tofteryd. Antingen skapar man en gemensamhetsanläggning eller en kommunal VA-verksamhet, berättar Magnus Ljunggren.

– Det är det som är nuläget. Vi har 0 kronor. Just nu är det så här och vi får se vad vi orkar med att prioritera, säger Gert Jonsson (M).

– Vad har cykelvägen kostat hitintills?

– 2,6 miljoner kronor, svarar Magnus Ljunggren, tekniska chefen.

– Och det finns inga pengar…, kommenterar tidigare frågeställaren från Tofteryd.

– Hur kan det kosta 5 000 kronor meter att bygga en cykelväg, det är dyrare än vanlig väg. Jag har byggt vägar i hela mitt liv och det kostar ungefär 300 kronor meter att bryta upp med grävmaskin. Resten är ingen stor kostnad. Titta på Flaten, titta förbi Törestorp mot Kulltorp och Lanna, det tog inte mer än en månad att bygga den cykelvägen. Hur kan ni stoppa detta, våra valda politiker! undrar Sune Toftgård.

– Vi projekterar inte själva utan hela anbud togs in. 7,8 miljoner låg det billigaste på. Vi har vissa delar av vägen som blir lite mer kostsamma och vissa delar är lättbyggda. Arkeologin och marklösen har kostat. Jag hade önskat att det hade varit bättre anbud på cykelvägen när vi bygger den intill Trafikverkets väg, säger Magnus.

– Den situationen kan vi inte påverka idag, det finns i nuläget inga pengar, avrundar Gert Jonsson (M) och inga fler frågor om cykelvägen gjordes.

Men Kristoffer Flod fick avrunda innan hemgång vad han tyckte;

– Vi i Tofteryd vill också kunna cykla ner till badplatsen, säger Kristoffer Flod och menar att bygdens spadar kanske jobbar fortare än kommunens grävmaskin.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Kommer bygdens spadar jobba fortare än kommunens grävmaskiner?

Det är som när det skulle bli en rondell Sturegatan Åkersvägen
HaHa gick ni på det !!!! Fins inga pengar (det blev en i Vaggeryd i stället )
Nu har det kommit nya löften när får vi veta det finns inga pengar ?????

Hallå vakna nu.
Givetvis går det fortare om ni gräver själva utan politik och skattepengar.
Det snabbaste är ni beställer vägbygget av en stor dyr entreprenör.
När jobbet är klart betalarna ni = klart

Kunde man gräva Göta Kanal 87 km med spade kan man väl gräva en väg till Tofteryd lätt. Det har snart tagit lika lång tid av tjabbel som det tog att gräva kanalen. Inte riktigt samma djup på denna fråga men en annorlunda jämförelse.

Här kommer en liten limerick som heter ”Man får spader!”:

”Snart tar vi vår egen spade, och gräver där vi står.
Kanske det då lite lättare går?
Kommunen ältar och sparar in
I budgeten får man räkna med lite svinn
Och cykelvägsbygget fördröjs år efter år…”

Kan med fördel skrivas ut och sättas upp på kylskåpet i personalmatsalen på Skillingehus!

Kommunen Vaggeryd är bara Vaggeryd till övriga orter finns inga pengar
Det har vi hört till leda !

Tofterydsbor är driftiga, kunniga och påhittiga människor har jag förstått?
Det kommer nog, ”över en natt”, vuxit upp en cykelväg!

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *