Nyheter

Kommunal kvinnokvartett delgav delårsrapport

Nyheter Vid kvällens kommunfullmäktige i Vaggeryd delgav fyra ledande tjänstekvinnor i Skillingehus delårsrapporten för ledamöterna. – Vi går mot strömmen vad det gäller sjukfrånvaron… 

Camilla, Åsa och Lina presenterade delårsbokslutet på ena sidan av fullmäktigesalen

Camilla Holm, Camilla Wallin Kupferberg, Åsa Boberg Öhrn och Lina Larsson presenterade delårsrapporten per augusti under kvällens kommunfullmäktige i Folkets hus, Vaggeryd.

Camilla Holm ny ekonomichef i kommunen berättar:
– Omvärlden kopplat till måluppfyllelse och resultat är ränteläget, inflation, prisökning, omvärldsläge och personalförsörjning. BNP har sjunkit rejält och det påverkas av ränteläget. Däremot har trots allt arbetsmarknaden stått sig stark. Vi har inte så hög arbetslöshet. Inflationen ligger bakom oss, men fortfarande är den hög. Koncernen prognos är ett resultatet hos kommunen plus 35,7 miljoner, Vsbo minus 1,6 miljoner, Vaggeryds energi AB plus 8 miljoner, SÅM minus 0,2 miljoner kronor. Totalt blir det 41,9 miljoner i prognosen. 

– Om vi tittar lite mer på kommunen ser vi att vi har en kostnadsökning till hösten. Hur mycket kommer elen höjas under hösten, vi påverkas av livsmedelskostnader, nya avtalet gällande EU-direktiv och andra osäkerhetsfaktorer som pensionsdelen. När vi tittar på det är 35,7 på sista raden ett bra år, något försiktig med osäkerhetsfaktor så tror vi att det håller. Vi ser att det är många kommuner som gör prognoser med minusresultatet och det känns bra att presentera 35,7 på sista raden. 

– Finansiella målen ska vara tre procent av generella stadsbidrag och skatter. Budgetföljsamhet. Soliditeten ska inte understiga 30 procent. Egenfinansiering för skattefinansierade investeringar uppnås inte och prognosen för bara 2023 så uppnås det inte heller, men det avser målet för mandatperioden, men inte utfallet 2023. 

Nämndernas driftsredovisning berättar ekonomichefen vidare om:
– Vi har en kostnadsökning under hösten både beroende på inflation, bränsle, livsmedel. Vi ser totalt att vi har en prognos jämfört med budget på 300 000 kronor, så nästan +-0 hos nämnderna. 

– Investeringarna fram till augusti så är det 96,1 miljoner kronor och helår är 236 miljoner kronor. 

Camilla Wallin Kupferberg delar med sig av målprognosen:
– Fyra delmål per fullmäktigemål. De tre som inte uppfylls är energimålet. Få slutförda bostäder men nya villatomter i Skillingaryd och Hok där markarbeten pågår. Byggloven har minskat med 25 procent. Bostäder som byggs nu är mindre och färre. Stor skillnad från innan. 

– Etableringstrycket är fortsatt högt. Det är ont om kommunal attraktiv verksamhetsmark. Nya Sörgårdsskolan, nya Götafors är eleverna på plats under året liksom att Fenix 2 är återställd och tagen i bruk. 

– Vi är bästa kommun i länet i Svensk näringslivs rankning. När vi ser på arbetslösheten så ser vi att från januari 2021 till augusti 2023 har det successivt sjunkit för att sedan plana ut. 550 individer som är inskriva hos arbetsförmedlingen i dag. Av dessa är 250 öppet arbetslösa. 

– Frånvaro i skolan är på mer än 15 procent. Kostverksamheten utvecklas. Man känner sig trygg i kommunen och att man har möjligheten att påverka. Säkerhet och trygghetsarbetet har man jobbat med att hantera olika kriser och vi har jobbat med kontinuitetsarbete och sårbarhetsarbete, samverkan har gjorts med civilförsvaret bland annat. 

Åsa Boberg Öhrn, personalchef, berättar:
– Medarbetarnas mående går vi mot strömmen. Vi har en positiv utveckling på vår sjukfrånvaro. Vi hade 5,65 procent frånvaro i augusti. Sänkningen ger 4 miljoner kronor i kassan. De senaste siffrorna för januari till september så ligger vi fortfarande på en låg frånvaro. Det är positivt att vi kan ligga på en stabil nivå. Vi går även emot strömmen nationellt och det är att psykisk ohälsa har minskat hos våra anställda. 

Lina Larsson, miljöstrateg;
– Åtgärder i miljöprogrammet är i andra genomförandeåret där vi kan se både i antal och procent vilka som är genomförda. Projekt minska matsvinnet genomförs kontinuerligt, minskning 36 procent sedan 2018. Avfallsplanen har vi jobbat med 2022 och 2023 och kommer upp till er för beslut här under hösten eller vintern. 

Camilla, ekonomichef, och Camilla, verksamhetsutvecklare, summerade:
– Vi har ett positivt resultat. När det gäller målen så uppnås tre av fyra finansiella mål och nämnderna har en god ekonomi i balans. Deras mål kommer delvis att uppfyllas. Niornas betyg ser inte ut att nås liksom kommunens mål med bostadsbyggandet.

Camilla Holm presenterade, som ny ekonomichef, sitt första delårsbokslut för ledamöterna i kommunfullmäktige under kvällen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *